Thuis voor de buis: dag 22

Neusje omhoog

Brazilianen stappen op geheel eigen wijze door het leven. Met meer dan 200 miljoen tegelijk proberen ze er een feest van te maken, zo goed mogelijk te genieten van de zonnigste kanten van een voor velen schaduwrijk bestaan. De samba bepaalt het ritme van alledag. Ze hebben hun eigen aardigheden en eigenaardigheden. Trots. Gastvrij. Warmbloedig. De passie druipt er vanaf. Dat de gemiddelde Braziliaan enkel het voor veel buitenlanders onverstaanbare Portugees brabbelt, verandert weinig aan hun vaak ongekende hartelijkheid. Iedereen die ooit het genoegen heeft gesmaakt het land te bezoeken voelt zich meteen thuis, wil er nooit meer weg.
Die alleraardigste Brazilianen hebben ook een zekere air over zich. Qua ijdelheid kennen ze hun gelijke nauwelijks. Het best openbaart die karaktertrek zich misschien wel op de ontelbare stranden die het land rijk is. Vooral de vrouwen stelen er de show. Een attractie op zich. Zij maken Brazilië tot een paradijs op aarde. Wat ooit gezegd kon worden van de oogstrelende wijze waarop het Brazilianen het voetballen tot kunstvorm verhieven, blijft altijd en eeuwig van toepassing op ‘la Brasileira’. Alles moet mooier dan mooi zijn. Vorm en esthetiek moeten de perfectie naderen, en eigenlijk zelfs overtreffen. Neusje omhoog. De majestueuze bilpartij naar achteren. En die uiterst fraaie vormen verpakt in nauwelijks verhullende stukjes stof. Ja, ja, dat ze mooi zijn, willen ze weten. Iedereen mag het zien. Iedereen mag meegenieten. De dames scheppen er een zichtbaar genoegen in het hoofd van stakkers van het andere geslacht op hol te brengen. Wat ze op elegante wijze verborgen houden, prikkelt de fantasie nog eens extra… 
Behalve mooi vinden Brazilianen zichzelf ook goed. Heel goed zelfs. Zeker op een voetbalveld. Enig recht van spreken hebben ze natuurlijk wel. In geen land zijn de liefhebbers door de jaren heen meer verwend dan in Brazilië. Geen enkel ander land verblijdde het mondiale voetbal op meer schitterende sieraden dan het WK-gastland. Kroonjuwelen als Pele, Garrincha, Zico, Romario, Ronaldo, Ronaldinho of Neymar stammen uit vruchtbare grond. Geen enkel land slaagde er vaker in zich tot wereldkampioen te laten kronen dan Brazilië. Titel nummer zes is nog slechts een kwestie van tijd, daar twijfelt tussen Manaus en Porto Alegre bijna niemand aan. 
Aan hun superioriteit valt niet te tornen, zo luidt de alom heersende gedachte in het land. Qua zelfoverschatting schieten ze weleens door. Uit het striemende fluitconcert van de Braziliaanse toeschouwers voorafgaand aan de achtste finale in Belo Horizonte bij de toegift op het Chileense volkslied sprak weinig respect. Erg netjes was het niet bepaald. Sportief evenmin. Om meewarig de neus op te halen voor tegenstanders, is vrij ongepast. Dergelijk gedrag is supporters misschien eigen, voor de sterren van de huidige Seleçao kan elke vorm van onderschatting weleens fatale gevolgen hebben. 
Dit armoedige Braziliaanse elftal kan zich absoluut niet veroorloven minderwaardig te denken over welke opponent dan ook. Tegen Chili kropen Scolari’s dravers al door het oog van de naald en was het meer dan 120 minuten billenknijpen geblazen. Vanavond krijgen de kanaries het in Fortaleza met Colombia, één van de ploeg die tot dusverre het meeste indruk achterliet op dit WK, nóg zwaarder voor de kiezen. Hoe hoger de verwachtingen, des te harder de val! Stel je voor wat er gebeurt wanneer de weergaloze James Rodríguez, die Braziliaanser voetbalt dan alle Brazilianen bij elkaar, de grote WK-favoriet van zijn voetstuk schiet. Alleen daarom verheug ik me stiekem op een Braziliaanse eliminatie. En vooral de reacties daarop. Die zullen niet mals zijn… 
Wat zal een uitschakeling van Brazilië op het WK in het gastland teweeg brengen? Barst vanavond al de bom? Maakt een stelletje Colombiaanse vrijbuiters hardhandig een einde aan de droom van een complete natie? Hoe zal de trotse bevolking op zo’n verbijsterende shock reageren? 
Rob Kruitbosch

banner eac WK Speelschema