Woningen weer op gas

APELDOORN – Alle Apeldoornse huishoudens zijn zaterdag weer aangesloten op het gasnet, op 6 na. Zij waren niet thuis. Sinds zondag zaten 507 huishoudens en bedrijven zonder gas. 

Liander meldt in een verklaring op haar website ‘erg onder de indruk te zijn van het begrip en geduld van de klanten in de wijk’. De netbeheerder bedankt daarbij de gemeente Apeldoorn ‘voor de goede samenwerking’. 

Werkzaamheden in de buurt
Uit een intern onderzoek van Liander blijkt dat zij kort geleden werkzaamheden verrichtte aan het elektriciteitsnet in de buurt van de plek waar de gasleiding later is gebroken, en waar het volstroomde met water en modder. Liander onderzoekt of er een relatie is tussen de werkzaamheden en de storing.
De afgelopen week werkten tientallen monteurs van de netbeheerder in de Apeldoornse wijk Anklaar om gasleidingen schoon te maken. Na een breuk in de waterleiding kwam er water en zand in de gasleidingen.
75 adressen 
Vrijdagavond waren rond 19.45 uur 432 van de 507 getroffen huishoudens weer aangesloten. Eerst werd nog uitgegaan van 545 getroffen huishoudens en bedrijven, maar volgens Liander bleken minder aansluitingen getroffen. 
‘Er zijn dus nog 75 adressen die we nog moeten aansluiten,’ zei Karen Nitschke, woordvoerder van Liander vrijdagavond. Ze hield wel een slag om de arm. ‘Soms zijn mensen niet thuis en kunnen we ze niet aansluiten. In zo’n geval komen we een aantal keren die dag terug. Als de bewoners dan nog niet thuis zijn, kunnen we in het uiterste geval onder toezicht van de politie de woning betreden. Dat is mogelijk dankzij een noodverordening, maar we proberen het eerst natuurlijk op een andere manier op te lossen.’
Daarna de gaten dichten
Op diverse plaatsen moest de gasleiding worden opgegraven om de leiding schoon te kunnen maken. Liander begin vrijdag al met het dichtgooien van de gaten in de grond en het herbestraten van de weg.
Schade nog niet bekend
Over de kosten van de storing kon Liander nog niets zeggen. ‘Als iedereen weer gas heeft maken we een optelsom van de uit te keren schadevergoedingen. En daar komen nog andere kosten bij.’ De vorige storing in Apeldoorn kostte de netbeheerder ruim een miljoen euro. Liander claimde dat bedrag bij waterbedrijf Vitens, maar er is nog geen akkoord.
d4agphhcj7m4d3agerwnd9rrj-w620-h100-f-be
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties