COLUMN: TUSSEN BERG EN BOS

Finale

Vanavond dreigt het dan eindelijk te gaan gebeuren. Voetbalminnend Apeldoorn kijkt er al het hele jaar reikhalzend naar uit. Bijna acht maanden wordt het geduld van de ware liefhebber al op de proef gesteld. Nou alleen maar hopen dat niet gaat sneeuwen, ijzelen of dat de Ordense Beek buiten z´n oevers treedt. Je moet er toch niet aan denken dat sportpark Orderbos onverwacht te kampen krijgt met een stroomstoring. Of dat een van een beide finalisten nogmaals op het laatste moment afhaakt. 

Misschien vergeet de scheidsrechter van dienst zijn fluit wel. En dan kan het natuurlijk ook maar zo zijn dat de cup waarom gestreden wordt, zoek raakt. Zoals als eerder het geval was. Ja, je weet maar nooit wat er allemaal nog kan gebeuren. Als het eenmaal tegenzit, dan mogen we niks uitsluiten. Na alle onzekerheid van de voorbije maanden blijft het verstandig het zekere voor onzekere te nemen. Voor de goede orde is het handig en verstandig om toch maar een kleine slag om de arm te houden. Pas als om half acht het eerste fluitsignaal daadwerkelijk geklonken heeft, weten we het zeker en is de onzekerheid definitief voorbij. Althans, dan mogen we gevoeglijk aannemen dat de finale om de Grolsch Beugel Cup van 2014 eindelijk gespeeld gaat worden.
De heren die namens de Federatie van Apeldoornse voetbalverenigingen belast zijn met het in goede banen leiden van het plaatselijke bekertoernooi, vallen niet te benijden. Vergis je niet in wat die arme Lammert Hoogenberg en Donald Reinink de afgelopen maanden meemaakten. Steeds ging het mis. Dachten ze eindelijk een datum geprikt te hebben voor hun finale, moest dat vermaledijde Robur et Velocitas voor de zoveelste keer een beslissingswedstrijd spelen om lijfsbehoud in de tweede klasse. Robur bleef maar bungelen, Lammert en Donald op hun beurt maar nieuwe data prikken…  Tja, en stond er in oktober een inhaal- en bekerweekend gepland, behoorden uitgerekend csv Apeldoorn en Robur et Velocitas tot die Apeldoornse clubs met bekerverplichtingen.
April werd zo mei, mei werd juni, juni werd oktober, oktober werd december. Het hield maar niet op. Telkens kwam er wel iets tussen dat voetballen onmogelijk maakte. Telkens moest het feest opnieuw worden uitgesteld. Kan gebeuren natuurlijk, al gebeurt het in het geval van de Grolsch Beugel Cup – en voorheen de Apeldoorn Cup – wel erg vaak. Bijna traditiegetrouw kost het heel wat energie om onze Apeldoornse Cup Final gespeeld te krijgen. Het is bijna elk jaar hetzelfde liedje. Waar ligt dat toch aan? Altijd is er wel wat aan de hand waarom het niet door kon gaan.
Dat geldt overigens niet alleen voor het spelen van de eindstrijd, maar tevens voor de poulewedstrijden. De clubs lijken wel huiverig om mee te doen. Ik krijg de indruk dat clubs en spelers niet bepaald overlopen van enthousiasme om zich in te spannen voor de Grolsch Beugel Cup. Zo moeizaam als de editie 2013-2014 eindigt zo moeizaam komt de jaargang 2014-2015 op gang. Van de negen te spelen duels in de eerste ronde van het nieuwe seizoen moeten er nog steeds drie afgewerkt worden.
Niemand maakt mij wijs dat clubs als Victoria Boys of AGOVV de afgelopen drie maanden niet een doordeweekse avond vrij konden maken om tegen elkaar in het strijdperk te treden. Je zou toch denken dat trainers en voetballers niets liever doen dan een partijtje voetballen. Blijkbaar is die gedachte achterhaald. Kennelijk is de belasting te groot, of kost het voor menig club moeite om een representatief elftal op de been te krijgen.   
Misschien moeten de Federatie en de deelnemende verenigingen daarom eens denken aan een andere opzet. Gezamenlijk brainstormen om het toernooi nieuw leven in te blazen of hoe ze deelname wellicht aantrekkelijker kunnen maken. En voor het geval die bereidwilligheid niet bestaat, dan moet men misschien eens serieus overwegen er een punt achter te zetten. Als het de clubs kennelijk te veel moeite kost om tegen elkaar te voetballen, dan moeten ze er hun supporters ook maar niet langer meer mee lastig vallen.  
Ik ben benieuwd of de trainers van csv Apeldoorn en Robur et Velocitas hun elftallen in de finale
in de sterkst mogelijke samenstelling laten aantreden. Komt het zien. Vanavond om half acht op het terrein van csv Apeldoorn. Zorg dat u het niet mist!
 
RK