COLUMN TUSSEN BERG EN BOS

Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar ik verkeer al ruim twee weken in opperste staat van paraatheid. Nadat onze grote leider Mark Rutte verkondigde dat terroristen de stabiliteit van onze samenleving bedreigen, ben ik beducht op alles. Op elke berg en in elk bos hou ik rekening met een hinderlaag. Achter elke boom kan een potentiële vijand staan van onze democratie. Sinds Mark zijn wijze woorden sprak, ben ik zeven dagen per week en 24 uur per dag alert geweest.

Als er in Nederland iemand is die we altijd op zijn woord kunnen geloven, is het Mark Rutte wel. Mark was toch ook degene die het hardst riep dat de daders van de aanslag op de MH17 gepakt zouden worden en hun gerechte straf niet zullen ontlopen? Tja, en dan weet je het wel. Hangende het onderzoek zullen we er maar het beste van blijven hopen. Onlangs in Parijs liep ‘je suis Mark’ ook vooraan. Op zo’n correcte en welbespraakte man kunnen we bouwen. Elk leugentje meer of minder vergeven we hem. De miljarden die Mark aan Griekenland heeft geleend of zijn zogenaamde onwetendheid over die naheffing van 642 miljoen euro van de EU, who cares? Mark waakt over ons volk zoals een vader over zijn kinderen, zoiets wekt vertrouwen.

Ach, en de staatsterreur waar Mark en zijn medestrijders Nederland onder doet zuchten, moeten we gewoon op de koop toenemen. Dom als we zijn, moeten we die vanuit een breder perspectief bekijken. De offers die we allemaal moeten brengen, zijn enkel voor onze eigen bestwil. Participeren. Saamhorigheid voorwenden. Inleveren. Likken. Slikken. Stikken. Zoek het zelf maar uit.

Ik hoop niet dat Mark en burgemeester Berends het erg vinden dat ik het liever wat dichter bij huis zoek. Hoe zit het met de terreurdreiging op de Veluwe? Wat betekent alle bangmakerij in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart concreet voor ons in Apeldoorn? Waar moeten we op letten? Wie of wat moeten we speciaal in de gaten houden, behalve dan de onverlaten die Apeldoorn-West al jarenlang terroriseren? Hoe herken ik zo’n lid van Al Qaida, de Taliban, IS, Boko Haram of de wijkvereniging Berg en Bos? Op welke uiterlijke kenmerken moet ik acht slaan voor het geval ik er op de Hoofdstraat toevallig eentje tegen het lijf loop? En hoe dien ik te handelen wanneer ik iemand met een kalasjnikov bij de Oranjerie naar binnen zie wandelen?

Tegen de aanhoudende terreur van de wijkraden weten we ons gelukkig al sinds jaar en dag te wapenen. Dat is het probleem niet zo, die dreiging valt te overzien. We moeten die ziekelijke dramkonten niet al te serieus nemen, gewoon doodzwijgen. Het is van hetzelfde laken een pak als die schreeuwers die alle moslims zonder gène terroristen durven noemen. Moet ik soms iedere niet-Nederlands uitziende vrouw met een hoofddoek verdacht vinden? Of elke man met een baard met argwaan bekijken? Doe alsjeblieft normaal zeg. Die mensen doen niemand kwaad. Ik krijg eerder een onbehaaglijk gevoel bij van die opgedofte mannetjes. Onberispelijk in het pak. De haardos keurig gekapt. Modieus brilletje. Hippe stappers van origineel nijlpaardenleer aan de voeten. Aktetasje nonchalant onder de arm. Van die Mark Rutte-types, zeg maar. Zulke gladde jongens verdenk ik er eerder van ergens stiekem een bom neer te leggen, dan al die zogenaamde verdachten die op basis van hun geloof of afkomst slachtoffer worden van nergens op gebaseerde verdachtmakingen.

Ja, ik weet het, we moeten overal rekening mee houden tegenwoordig. Zelfs de angst over een mogelijke tippelzone bij een hotel waarvan de bouwtekeningen nog niet eens klaar zijn, hangt bij menigeen in Apeldoorn nu al als een donkere schaduw boven het hoofd. Aan dat soort verlokkingen kun je je kinderen beter inderdaad maar niet op al te jonge leeftijd blootstellen. Die rakkers zullen het maar in hun hoofd halen op grond daarvan meer zakgeld te eisen…
Blijf daarom alsjeblieft alert. Pas op. De kans is klein, maar het zal je toch maar overkomen dat je onverhoopt ergens op de J.C. Wilslaan pardoes in een door een lokale militie geplaatst mijnenveld stapt. In zo’n geval is het wel te hopen dat je je geen budgetpolis van Zilveren Kruis of Avero – want ja, iedereen moet van Mark verplicht verzekerd zijn – in de maag hebt laten splitsen. Je zult toch gek staan te kijken wanneer je je met je afgerukte ledematen meldt op de afdeling spoedeisende hulp van het Gelre ziekenhuis en een of andere hansworst oordeelt daar dat je niet in aanmerking komt voor acute hulp. Dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Dan verwijzen ze je zonder blikken of blozen door naar een ziekenhuis in Deventer. Met afgerukte benen en armen en al! Ja, ja, we mogen Mark wel dankbaar zijn voor alle zorg die hij ons geeft. Of mag ik het soms niet misdadig noemen hoe op het oog keurige organisaties het overgrote deel van de Nederlandse bevolking naar het leven staan? Uit oogpunt van kostenbesparing of juist winstbejag. Met de vriendelijke groeten uit Den Haag!

Waar Al Qaida, Taliban, IS en Boko Haram meestal korte metten maken met hun slachtoffers, is dit een veel tijdrovender proces. Pijnlijker. Inhumaner. Vernederender. Geraffineerder vooral, want het is nota bene wettelijk zo bepaald om het volk te laten lijden. Draaf ik door? Moet ik er de ogen dan maar voor sluiten? Of stoïcijns de andere kant opkijken? Zoals al die jammerende politici doen totdat het weer ergens misgaat en ze voor de camera’s in eendrachtige harmonie hun krokodillentranen laten rollen.

Nee, zonder dollen, met terroristische aanslagen zal het bij ons wel loslopen. Daar hoeft niemand in Apeldoorn wakker van te liggen. Ben je mal. De kans dat ik een miljoen win in de Staatsloterij lijkt me groter dan dat religieuze fanatici mij op de Laan van Orden met een raketwerper van de fiets afblazen. Joh, het IQ van die gasten is dermate laag dat ze niet eens weten waar Apeldoorn ligt. Los van een enkele verdwaalde bm’er (bekende moordenaar), voor wie het gemeentebestuur trots de rode loper uitlegde, lopen er in ons mooie dorp betrekkelijk weinig andere gevaarlijke gekken vrij rond. En over publieke demonstraties van IS-slagers op het Marktplein, live uitgezonden door TV Apeldoorn, hoeven we ons al helemaal geen zorgen te maken. Maak je niet druk om niks.
Nee, het grootste gevaar komt juist uit onverwachte hoeken. Niet van buiten, maar van binnenuit! Hou daar rekening mee! Besef dat! Blijf alert! Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een gewaarschuwde Apeldoorner dus ook. Gelukkig zie je met z´n tweetjes meer dan alleen. Dat is dan mooi weer een bijkomend voordeel van alle ellende.

RK

Reacties