DE HANDTEKENING VAN DE KONING IN PLAATS VAN EEN STAATSIEPORTRET

De meeste onverheidsinstellingen hebben een foto of staatsieportret van de koning aan de muur. Maar de gemeente Apeldoorn heeft een originelere optie gekozen. In de raadszaal daar hangt de handtekening van het staatshoofd, in neonblauwe letters.

Met de verkoop van de officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander wil het niet zo vlotten. In een half jaar tijd zijn er volgens de Volkskrant 46 besteld. Zestien bestellingen zijn door particulieren gedaan. Met andere woorden: slechts dertig overheidsinstellingen hebben een staatsieportret aangeschaft.

Een mogelijke reden is dat overheidsinstellingen foto’s hebben gedownload die vlak na de inhuldiging van Willem-Alexander beschikbaar waren op de website van de RVD. Maar er zijn ook instellingen die andere originele redenen hebben, zoals de gemeente Apeldoorn. Volgens Jos Knipping in een ingezonden brief hangt daar in de raadszaal al geruime tijd ‘in koningsblauwe neonletters de handtekening van de koning. Het is de eerste en tot nu enige stad met zo’n kunstwerk in Nederland, en het vervangt het traditionele portret van het staatshoofd.’

Reacties

Cookieinstellingen