Vrijdag Actiedag voor Nepal

DEN HAAG (Novum) – Met nog ongeveer tweehonderd Nederland in Nepal is nog geen contact geweest na de catastrofale aardbeving. Op het moment van de ramp waren er ongeveer achthonderd landgenoten in het Aziatische land. Vrijdag is in De Hallen in Amsterdam een actiedag voor de Nepalese slachtoffers. Radio- en televisiezenders doen live verslag van ‘Nederland helpt Nepal’.

In de nacht van woensdag op donderdag en op donderdagochtend zijn er weer Nederlanders teruggekeerd uit Nepal. Donderdagmorgen landde rond 04.00 uur een toestel met circa vijftig Nederlanders aan boord op de luchthaven in Rotterdam. In Brussel kwam rond 11.00 uur een militair toestel aan met onder anderen 42 Nederlanders aan boord. In dat toestel zaten onder meer ook Belgen, Fransen, Duitsers en Zweden. Zaterdagmorgen komt er weer een toestel aan op Rotterdam met ongeveer tachtig Nederlanders.

Op Giro 555 is inmiddels al ruim 2,2 miljoen euro binnengekomen. ,,Nu de omvang van de ramp steeds duidelijker wordt, komen mensen spontaan in actie voor de vele slachtoffers. Kinderen maken sieraden, bakken cupcakes of stellen de opbrengst van de vrijmarkt op Koningsdag beschikbaar”, zie actievoorzitter Gijs de Vries van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Ook bekende bedrijven laten van zich horen, waaronder FrieslandCampina, iTunes, Booking.com en KLM. Zij doneren niet alleen geld maar sturen ook hun personeel met de collectebus op pad. Tegelijkertijd mobiliseren zij hun klanten. Die kunnen onder meer spaarpunten doneren of sms-donaties doen.

Het Internationale Rode Kruis heeft donderdag van de Nepalese overheid toestemming gekregen om meerdere keren per dag te gaan landen op het vliegveld van Kathmandu. Het gaat om het afleveren van onder meer tenten, dekzeilen, voedsel, waterzuiveringstabletten en medische spullen. Op verschillende locaties in het rampgebied worden medische posten ingericht. Omdat het vliegveld van Kathmandu te klein is, wil het Rode Kruis ook met vrachtwagens met hulpgoederen vanuit India naar Nepal gaan rijden.

Reacties