Thuiszorgers openen actiecentrum pal naast stadhuis Apeldoorn

Thuiszorgmedewerkers van Vérian gaan door met hun strijd tegen de loonverlaging van 20 procent die hun werkgever heeft opgelegd. Op 12 mei zetten zij pal naast het gemeentehuis van Apeldoorn een tent neer van waaruit de acties voorlopig worden gecoördineerd. Zij roepen het gemeentebestuur van Apeldoorn op  een financiële oplossing te bieden zodat zorg, werkgelegenheid en een fatsoenlijke beloning voor thuiszorgmedewerkers behouden kunnen blijven.
De Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian wil het salaris van 600 thuiszorgmedewerkers in etappes verminderen van gemiddeld 12,65 euro per uur naar 10,18 euro per uur. De zorgverleners lopen daardoor honderden euro’s per maand mis en kunnen vaak niet meer rondkomen. De afgelopen vier maanden hebben zij samen met de vakbond actie gevoerd en bezwaar aangetekend tegen het besluit. De directie stelde daarop dat de werkgelegenheid voor alle medewerkers in het geding komt als de bezwaren niet werden ingetrokken. De thuiszorgmedewerkers voelden zich onder druk gezet en vrezen dat – ook al gaan zij akkoord met de verlaging – zij alsnog ontslagen worden, omdat Vérian geen werkgarantie wil geven. Dit zou onder meer betekenen dat werknemers bij ontslag een lagere ww-uitkering ontvangen.
‘Ondanks veelvuldig overleg en acties van het personeel blijft de directie van Vérian doordrammen en weigert de lokale politiek bij te dragen aan een oplossing. Wij willen dat de werkgever en het gemeentebestuur andere keuzes maken die wél goed zijn voor de zorg en de medewerkers. Als er niks verandert, blijven we doorgaan met actie voeren,’ aldus Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn.

Reacties