Fietsende Nederlander leeft half jaar langer

Omdat Nederlanders fietsen leven ze gemiddeld een half jaar langer dan mensen die niet fietsen. Ook voorkomt fietsen ongeveer elfduizend sterfgevallen per jaar in ons land. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht (UU).

Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets. Dat is goed voor ruim een kwart van het totaal aan alle ritjes die hij maakt. Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt ligt voor de hand, maar hoeveel gezonder was nooit bekend. Totdat Utrechtse onderzoekers Nederlandse fietsstatistieken combineerden met een vernieuwd rekeninstrument van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO).

Langer leven

Met deze rekenmethode konden  de Utrechtse onderzoekers inschatten hoeveel het Nederlandse sterftecijfer afneemt door het fietsgebruik. Een van de onderzoekers, Carlij Kamphuis: “Door middel van enquêtes verzamelde het ‘Onderzoek Verplaatsingen in Nederland’ gegevens over de mobiliteit van ongeveer vijftigduizend Nederlanders. Deze gegevens gebruikten we voor de WHO-module.”

“Zo konden we berekenen dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit. Daarnaast bleek het Nederlandse fietsgebruik zo’n elfduizend vroegtijdige sterfgevallen per jaar te schelen”, aldus Kamphuis.

Investering

De enorme gezondheidswinst – en daar aan gerelateerde financiële voordelen – laten zien dat investeringen in bijvoorbeeld betere fietspaden zich eenvoudig terugverdient. En daarbij zijn andere voordelen van meer fietsen nog niet eens meegerekend, zoals betere luchtkwaliteit, verminderde verkeersdrukte en een verminderde ziektelast doordat mensen meer bewegen, aldus het onderzoek van de UU.

Reacties