Zon, vanuit zuidoosten bewolking, Donderdag weer tropisch warm

Vanmiddag breidt bewolking zich vanuit het zuidoosten langzaam verder noordwestwaarts uit over het land en kan lokaal een beetje regen vallen. De meeste neerslag (die zichtbaar zal worden op de radar) zal de grond niet bereiken, maar onderweg naar beneden verdampen. In het noorden en (noord)westen blijft het waarschijnlijk tot de avond vrij zonnig. Bij weinig wind wordt het 22 graden op de Wadden tot lokaal 25 in het binnenland.

Vanavond zal ook in het noorden de zon schuil gaan achter bewolking. Lokaal kan wat regen vallen.

Vannacht wordt in het westen de kans op opklaringen groter. Over het oosten wordt de bewolking juist dikker en stijgt de kans op enkele buien. Het wordt een zachte nacht met minima rond 15 graden.

Morgen neemt de kans op buien in de oostelijke helft van het land verder toe. Door langdurige neerslag kan plaatselijk veel regen vallen. Sommige weermodellen berekenen hoeveelheden van 20-40 mm in het uiterste oosten, dat staat gelijk aan 2-4 emmers water per vierkante meter. In het westen blijft het droog en aan zee is het vrij zonnig.

Het wordt gemiddeld een graad of 23 aan zee en een graad of 25 in het binnenland. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en west.

Dinsdag profiteren we van een uitloper van een hogedrukgebied. Hierdoor blijft het vrijwel overal droog met wolkenvelden en zonnige perioden. Bij een matige noordenwind ontstaan flinke temperatuurverschillen. Het wordt maximaal 21 graden in het Waddengebied tot 28 in het oosten van Brabant en in Limburg.

Ook woensdag is de kans op neerslag door hogedrukinvloeden klein. Er is dan veel ruimte voor de zon, maar strakblauwe luchten zullen er niet zijn. De zon wordt geregeld versluierd en soms zelfs afgeschermd door velden hoge bewolking. Het wordt behoorlijk warm met maxima van 25 graden in Friesland tot 30 in Limburg. Op de Wadden wordt het 21-24 graden. Er staat daarbij een matige, aan zee vrij krachtige, noordoostenwind.

De dagen daarna nemen depressies het heft geleidelijk in handen. Hierdoor wordt de lucht onstabiel en stijgt de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien. Desondanks zijn ook nog flinke zonnig perioden te verwachten. Donderdag wordt het daarbij mogelijk op grote schaal tropisch warm. Ook vrijdag is het nog warm. Daarna valt de temperatuur terug naar een graad of 22. Dat is een normale waarde voor de tijd van het jaar.

Reacties