Wintertentoonstelling in de synagoge geopend.

Vanmiddag werd de wintertentoonstelling: ‘Vreugde in verdrukking’ in de synagoge geopend. Namens gemeente Apeldoorn sprak wethouder Johan Kruithof van kunst en cultuur een welkomstwoord aan de vele aanwezigen.

Opperrabbijn Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs opende de wintertentoonstelling die eerder al te zien is geweest in het Israël- centrum te Nijkerk. Na een indrukwekkende toespraak van 18 minuten konden de aanwezige gasten de tentoonstelling bezoeken.  Op grote panelen zijn de herinneringen van Joodse mensen aan vieringen in oorlogs, bezettings- en interneringstijd samengevoegd met foto’s, tekst en uitleg over de religieuze feesten. Daar waar het kan zijn voorwerpen die bij de rituelen horen uitgestald.

Leven

18 minuten. Het is geen toeval dat opperrabbijn Jacobs een toespraak had voorbereid die precies zo lang moest duren. Dat getal, 18, staat symbool voor het Hebreeuwse woord: Chai, hetgeen ‘leven’ betekent. Het heeft verder geen religieuze betekenis. Na een periode van ernstige onderdrukking en gruweldaden waarin massamoord de boventoon voerde staat het volk van Israël nog steeds overeind.

Keuzes maken

De heren Kruithof en Jacobs spraken elk hun verontrusting uit over het toenemend antisemitisme. Maar ook de onderdrukking en vervolging in deze tijd van met name christenen en van moslims door bijvoorbeeld aanhangers van IS is een bron van grote zorg voor iedereen of zou dat moeten zijn!

Slechte en goede mensen zijn er altijd. Het gaat om de mensen daartussenin, de grootste groep. Weet wat je achterna loopt, besef de gevolgen van wat je kiest. Dat kan maar op één manier, voorlichting!

Op de tentoonstelling krijgt u een antwoord op de volgende dilemma’s uit de Tweede Wereldoorlog:

  • Hoe vier je Pesach, het feest van de bevrijding als je gevangen zit?
  • Hoe houd je het gebod op de Sabatsrust in ere, als je gedwongen wordt te werken?
  • Hoe geef je vorm aan het vasten tijdens Jom Kippoer, als je al zoveel honger lijdt…………

Meer informatie over de tentoonstelling hier!

Reacties

Cookieinstellingen