Sterf Tiran! Oranje Boven! Grijpt de wapenen, vrije Bataven!

Foto: gowiththevlo.nl

In vroeger tijden kende men geen facebook, twitter, had men geen mobieltje of internet. Het naastgelegen dorp was Verweggistan en mondjesmaat druppelden berichten uit de ‘verre’ omtrek binnen.

Franse bezetting

Het Nederlands volk moest onder de Franse bezetting rond 1800 veel mannen missen door de veldtochten van Napoleon. Diverse landen waren bang voor een inval door zijn legers en inwoners van bezette landen leden onder het verlies van familieleden, strenge regels en censuur.

Echoput

Ook Apeldoorn heeft kennisgemaakt met Napoleon. Zijn legers trokken over de Apeldoornseweg. Koning Lodewijk Napoleon liet de Echoput aan de Soerenseweg  door krijgsgevangen graven om de paarden van de napoleontische legers te kunnen voorzien van drinkwater. De put is maar liefst 56 meter diep.

Cartoons, spotprenten en muziek

Men was uiterst creatief in het bedenken van manieren om aan het ongenoegen over de Franse inlijving uiting te geven, middels muziek, cartoons en spotprenten. Voor een nieuwe cartoon of spotprent liep de wijde omgeving uit. Er zijn er veel bewaard gebleven in tegenstelling tot de muziek! Liedjes zingen om censuur te kunnen ontwijken. We weten er alles van in de lage landen. We deden het onder de Duitse bezetting en we deden het terwijl we leden onder het Franse juk!

De Nijmeegse historicus Bart Verheijen vond echter door zijn promotieonderzoek diverse verzetsliederen en wil deze graag toegankelijk maken voor het grote publiek. Ze hebben een grote historische waarde. Al was het maar doordat veel van de melodieën de basis vormen van hedendaagse volksliederen zoals onder andere het Wilhelmus en de Marseillaise.

Crowdfunding

Hij wil de liederen, voor zo ver nog niet het geval, op muziek zetten en alle liederen opnemen met professionals. Een website biedt ondersteuning door uitleg en teksten. Een raming van de kosten daarvan bedraagt € 3500,-  Om dit bedrag te bereiken is hij een crowdfunding gestart. U kunt er hier alles over lezen!

Meer over Bart en de verzetsliederen vindt u hier.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen