Vandaag is het wereldparapludag!

Foto: pixabay

Vandaag is het wereldparapludag! Niet wereldschokkend, niet van levensbelang en ook geen opzienbarend nieuws. Zonder deze wetenschap was u vast de dag ook doorgekomen. Naar buiten kijkend realiseer ik mij dat ik de paraplu vandaag zeker nodig ga hebben.

High tech, zo kan je de mijne zeker omschrijven. Het is een stormbestendige plu die je zeker bij stevige wind gegarandeerd veilig en schadevrij op kunt steken. Hoelang bestaan paraplu’s eigenlijk en zijn ze in elke huishouding te vinden? Tijd voor een onderzoek!

De naam komt uit het Frans: parapluie, wat ‘tegen de regen’ betekent. Het voorwerp komt voort uit de parasol, waarmee vooral deftige Franse dames uit de hogere klasse zich beschermden tegen de zon. Hun huid mocht zich vooral niet bruinen zodat men duidelijk onderscheid kon maken tussen hen en het gepeupel dat onder de zon moest zwoegen voor het dagelijks brood.

Regeldrift en vastleggen, de Fransen waren er in 1760 ook al heel erg goed in en legden de begrippen parasol en parapluie al wettelijk vast. Het gebruik van de paraplu waaide vanaf 1750 al over naar andere landen, met name Engeland.

Het is m.i. één van de beste uitvindingen ooit, er zit veel in! Je kunt er galant mee zijn, sociaal, vriendelijk, dodelijk, egoïstisch of modieus. Wie had dat gezocht achter een handvat, een stok, een lap stof en wat baleinen…

Onderzoek paraplugebruik Apeldoorn

Bron: Wikipedia

 

Reacties

Cookieinstellingen