Politie waarschuwt voor overvallen met geweld

Foto: pixabay

De politie waarschuwt voor overvallen met geweld. Apeldoorn werd onlangs diverse malen opgeschrikt door overvallen.

Fietsers die belaagd werden en k.o. geslagen, snackbars die overvallen werden, het liet de Apeldoorners niet onberoerd. Vroeger overviel men de banken of de geldtransporten. En een enkele overval is zelfs na tientallen jaren nog steeds nieuws.

Nu waren het snackbars, iets minder recent was het een boekwinkel. Er is niet echt een logica te ontdekken in de winkels die overvallen worden. Iedere winkel loopt de kans op dergelijk ongewenst bezoek. Wat moet je doen als je overvallen wordt? De politie heeft daarvoor tips op een rijtje gezet.

De meesten liggen vrij voor de hand. Toch zijn er nog steeds winkeliers die de meeste simpele handelingen die een overval minder voor de hand liggend maken, niet uitvoeren. Het is gewoon niet handig als men in de kassa kan kijken, er veel geld in zit of als de afstand klant kassalade veel te klein is. Toch even dat sigaretje roken via de veiligheidsdeur aan de achterkant, camera’s die niet aangesloten zijn, geen paniekknop en onvoorbereid personeel of erger, de dagopbrengst die meegenomen wordt naar huis.

Wat moet je doen als je overvallen wordt? Hiervoor is de term RAAK bedacht. Deze staat voor Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Een overvaller wil snel geld en het personeel  maar ook de klanten zijn een drempel die genomen moet worden, desnoods met geweld. Overvallers hebben geen voorkeur voor een bepaald soort winkels. Ze hebben een voorkeur voor kassa’s, namelijk gevulde en gaan slechts voor het snelle geld door weinig inspanning met een zo groot mogelijke opbrengst. Overvallers zijn gewapend, een vuurwapen heeft hun voorkeur.

Nepwapens worden tegenwoordig zo knap gemaakt dat er soms zelfs onderzoek nodig is om te kunnen zien of een wapen nep of echt is. Ook een overvaller staat stijf van de stress, die wil je niet bozer en zenuwachtiger maken dan hij al is. Doe wat je gezegd wordt en zeg wat je doet. Als je na de overval een signalement wilt kunnen geven aan de politie moet je je hoofd erbij proberen te houden zodat je die door kunt geven. Je concentreren op het signalement kan een hulpmiddel zijn om je kalmte te bewaren.

Na de overval kunt u de hulpdiensten alarmeren. Geef alle aanwezigen papier en pen en laat ze opschrijven wat ze (nog) weten zonder dat ze met elkaar overleggen. Er mag niemand weg. De politie wil iedereen spreken.

Ondertussen komen bij de meldkamer de eerste meldingen binnen. Misschien hebben buurtbewoners in de gaten gehad dat er iets aan de hand was of bellen ze de politie ‘omdat er weer zo’n idioot’ met een topsnelheid door de wijk moet scheuren. Alles wordt in gang gezet om zo snel mogelijk de daders op te sporen en aan te houden. De agenten die in en om de winkel bezig zijn maken deel uit van een groep die zich op dat moment met de overval bezig houden. Het is juist omdat er meerdere agenten zich er mee bezig houden dat deze agenten schijnbaar rustig hun werk doen. Zij maken zich druk om uw veiligheid en welzijn en de sporen ter plekke. Anderen houden zich bezig met het opsporen van de daders.

Zodra het kan en (nog) noodzakelijk is wordt ook burgernet ingezet. Iedereen die in een bepaalde straal van de plaats van overval was of op een andere manier getuige zou kunnen zijn wordt opgeroepen zich te melden of op te letten. Deelnemers aan burgernet kunnen rechtstreeks bellen met burgernet om hun meldingen te doen. Mensen die op een facebook of twitter lezen over een burgernetmelding maar zelf geen bericht hebben ontvangen en ook denken iets te melden te hebben, moeten 0900-8844 bellen. (Of 112)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen