Dyslexie, niet voor watjes!

Dyslexie is een lastig probleem dat je moeilijk aan anderen uitlegt. Dom ben je niet en toch heb je moeite met lezen, spellen en schrijven. Het lijkt zo simpel, eerst leer je de letters, daarna leer je ze aan elkaar te plakken en vervolgens die lettergroepjes ook weer aan elkaar. Klusje geklaard. Een zin is geboren.

Niet dus. Als je dyslexie hebt is het allemaal niet zo eenvoudig. Je husselt letters door elkaar en of draait ze om. Je onthoudt geen terugkomende gegevens zoals bijvoorbeeld rijtjes, woordjes, spreekwoorden, spellingsregels en je vindt het moeilijk om gesproken taal aan geschreven taal te koppelen. Je leest langzamer dan anderen en maakt veel spelfouten. Met veel hulp en oefening kan je je lees- en schrijfkunsten wel verbeteren maar het probleem blijft bestaan. Over gaat het niet.

Heb jij geen dyslexie maar wil je wel een keer ervaren hoe dat is? Er is een speciale website gemaakt  door Victor Widell die dat mogelijk maakt. Een vriend van Victor beschreef hoe een bladzijde eruit ziet (kan zien) als je dyslexie hebt. Victor heeft dat verwerkt in een programma zodat anderen kunnen ervaren hoe het is om dyslexie te hebben. Het resultaat zie je hier!

Je kunt het niet lezen? Dan is dit, speciaal voor jou, de simpele versie!

Reacties

Cookieinstellingen