De fraudehelpdesk waarschuwt voor een griezelig echt lijkende mail van het Ministerie van VWS

Foto: Wikimedia

Ook fraudeurs leren veel van de berichtgeving over valse mails. Zo bleek maar weer toen mensen zich begonnen te meldden met vragen over een mailtje van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Dit keer wordt u in de mail aangesproken met juiste gegevens. Uw geboortedatum, voor-en achternaam is bekend en staat in de e-mail vermeld. Er is geen moeite gedaan het logo van ministerie te vervalsen, het logo dat is gebruikt is dus het echte logo, het adres dat vermeldt staat is ook het juiste adres van het ministerie.

Eenmalige toeslag

In de mail wordt gezegd dat er een nieuwe wet is, die bepaalt dat iedereen per 1 januari 2016 een eenmalige toeslag van € 100,- moet betalen. Vervolgens kunt u lezen hoe dit geld over dient te maken aan het CJIB. Dit moet u volgens de afzender dan wel via PaySafe Card doen en liefst zo snel mogelijk, er staat een datum vermeld waarop de betaling uiterlijk gedaan moet zijn.

Kijk hier voor de mail van ‘het Ministerie van VWS’!

Het CJIB

Het CJIB, Centraal Justitieel Incasso Bureau, is een uitvoerende dienst van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en regelt het innen van opgelegde boetes en straffen voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het CJIB kan en zal dus geen toeslagen voor andere ministeries innen.

PaySafe Card en IDEAL

Wie kijkt op de website van PaySafe Card ziet dat er eerst een dergelijke kaart gekocht moet worden om betalingen te kunnen doen. Die moet u ook nog eens betalen via IDEAL, als u die nog niet heeft. Een vreemde gang van zaken.

Deze twee punten: de inzet van het CJIB voor het innen van een toeslag en de omweg bij het betalen via PaySafe Card vertellen u dat u wordt opgelicht. Wees bij dergelijke mails altijd op uw hoede! Controleer ook altijd of de betaling op dezelfde manier moet gebeuren als de betalingen die u in het verleden hebt gedaan.

Oplichting en misbruik

U wordt in dit geval opgelicht en het CJIB, PaySafe Card en IDEAL worden misbruikt in een oplichterij die helaas nog steeds te veel oplevert! Bij twijfel kunt u altijd de fraudehelpdesk bellen of de instantie waar de e-mail of brief volgens de afzender vandaan komt. Dus: éérst bellen en controleren en dan pas het geld overmaken. Eenmaal overgemaakt geld bent u echt kwijt bij oplichting.

Het telefoonnummer van de Fraudehelpdesk: 088-7867372

Bron: Fraudehelpdesk

Reacties

Cookieinstellingen