Boekenweek en boekenweekgeschenk

Primera Westra
Primera Westra
Foto: Esther Dekker

Het is een goed geankerde traditie geworden, Boekenweek. De eerste Boekenweek werd al in 1930 gehouden. De Nederlandse Uitgeversbond bestond 50 jaar en dat werd gevierd met een jubileumuitgave genaamd: ‘De uitgever en zijn bedrijf.’. In 1932 werd de traditie van het Boekenweekgeschenk geboren. De titel van het boekje luidde: ‘Geschenk’.

Prijsvraag

In de jaren ’40, ’50 en ’60 werden de boekenweekgeschenken anoniem op de markt gebracht. Nu weten we dat Oeroeg door Hella Haase is geschreven. In 1948 kende men wel het geschenk maar niet haar naam. Dit had als reden dat er in die tijd een prijsvraag aangekoppeld was. In het boekje kon men een aantal namen van mogelijke schrijvers vinden, je goede oplossing kon je met een briefkaart opsturen. Tijdens de bezetting is er helaas gedurende een aantal jaren geen boekenweekgeschenk uitgedeeld.

Esther Gerritsen

Wie tijdens de Boekenweek voor minimaal € 12,50 besteedt ontvangt daarbij gratis het Boekenweekgeschenk. Het thema van dit jaar luidt: ‘Was ich noch zu sagen hätte’. Dit jaar is het geschenk geschreven door Esther Gerritsen. De titel luidt: ‘Broer’. Ze beschrijft daarin de relatie van Olivia met haar broer en de impact die de amputatie van het been van haar broer daarop en op hun omgeving heeft.

Meer lezen van en over de schrijfster:

Columns voor de VPRO – Meer over de schrijfster –  Haar boeken

Boekenverkoop

Primera Westra uit Ugchelen weet te melden dat het goed gaat met de boekenverkoop. Mensen houden zelfs rekening met hun aankopen omdat ze graag het gratis boekenweekgeschenk willen ontvangen. Men vraagt of boeken achter gelegd kunnen worden om ze op te kunnen halen en betalen in de Boekenweek, of men bestelt boeken die in de Boekenweek afgehaald kunnen worden.

Gratis met de trein

De Boekenweek, het Boekenweekgeschenk en de mogelijkheid gratis met de trein te reizen is populair. Vorig jaar stapten maar liefst 200.000 mensen op de trein. Dit jaar kan dat opnieuw en wel op 20 maart. Iedereen kan dan gratis, maar wel MET Boekenweekgeschenk in de trein stappen.Eén van de voorwaarden is, dat iedere reiziger wel zijn eigen Boekenweekgeschenk moet kunnen laten zien aan de conducteur. De gedrukte- of de E- boek versie. Welke je ook hebt, met de barcode heb je toegang tot de stations en staat niets je in de weg in de trein heerlijk weg te duiken in het boek(je).

Bron: Boekenweek en Historiek.net

Reacties

Cookieinstellingen