Herdenking Nederlandse slachtoffers oorlogsgeweld

Foto: Fotogedachte

Gisteravond werd op ingetogen wijze de Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. Elk jaar kent de nationale herdenking een thema, dit jaar was dat: ‘Geef vrijheid door’. Om die reden hadden jongeren van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap, de Koninklijke Scholengemeenschap, Markant en scoutinggoep ‘Hertog van Gelre’ een belangrijke inbreng. Zij verzorgden en brachten muziek en zang en droegen zorg voor de terugblik op de levens van 2 mannen die hun leven gaven voor vrede en vrijheid.

Herdenking twee van vele slachtoffers

Er werd stilgestaan bij de levens en het overlijden van Hans Seijling en Willo Martens. Twee van de Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld.

Dhr Suijling had een rol in het verzet op het zendstation Radio Kootwijk en werd door verraad geëxecuteerd net buiten de WIII Kazerne op 2 december 1944. De gedenksteen op de Sportlaan herinnert aan dhr Suijling en de 15 anderen die met hem door laffe hand omkwamen.

Dhr Martens was beroepsmilitair en diende tijdens een UNPROFOR missie in het voormalige Joegoslavië. Dhr Martens was een zendamateur. Op zondag 10 oktober 1993 kwam hij om het leven doordat de ongepantserde Mercedes waarin hij zat in de buurt van Pakrac in Kroatië op een landmijn reed.

Toespraak burgemeester J. Berends

In zijn toespraak benoemde burgemeester Berends het stilstaan bij alle slachtoffers door letterlijk stil te zijn die twee minuten. Het belang van het koesteren van vrijheid door die te omarmen. Je kunt alleen verder kijken door samen terug te kijken. De Apeldoornse bevolking werd nogmaals bedankt voor de hartverwarmende opvang van vluchtelingen, mensen die buiten hun wil om vaak op afschuwelijke wijze geconfronteerd werden met oorlogsgeweld en daar, nu in onze tijd, het slachtoffer van zijn geworden.

Stille tocht naar Oranjepark

Voorafgegaan door één van de trommelaars van de Muziekvereniging Klarenbeek liepen de aanwezigen in een stille tocht naar het Oranjepark waar het laatste deel van het programma plaatsvond.

De eerste krans werd gelegd door de burgemeester. Na deze kranslegging werd het Taptoe geblazen gevolgd door de 2 minuten stilte. Na de stilte werden het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus gezongen.

Onder de muzikale begeleiding van de Muziekvereniging Klarenbeek legden vertegenwoordigers  van betrokken organisaties hun kransen en bloemen. Onder die organisaties bevonden zich onder andere de Stichting Bevrijding ’45, de Apeldoorne Joodse Gemeente, Stichting 1940-1945, Stichting Woeste Hoeve, Stichting Dwangarbeiders. Verder waren er onder andere vertegenwoordigers van het leger, de luchtmacht, de marechaussee en de politie en andere organisaties. Middels een defilé langs het monument ‘De man met de vlag’ konden overige belangstellenden bloemen leggen en een moment stilstaan bij het monument.

Met het defilé kwam een einde aan opnieuw, een waardig stilstaan bij alle Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen