In Gelderland loopt men de meeste kans op een tekenbeet. Dat blijkt uit onderzoek van tekenradar.nl. Op deze pagina kunt u melden dat u een tekenbeet heeft opgelopen of een rode vlek, ring of andere klacht heeft na een tekenbeet.
Door het verzamelen van dit soort gegevens kunnen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit van Wageningen samen onderzoek doen. De naam van dit onderzoek is: LymeProspect. Het Lyme-centrum van Gelre Ziekenhuis Apeldoorn is betrokken bij het onderzoek.
Het onderzoek kent twee doelen. Men wil u met de website informeren over teken en het voorkomen en de behandeling van tekenbeten. Het andere doel is het voorkomen van langdurige klachten en de behandeling van die klachten verbeteren. Wie door een teek is gebeten kan de ziekte van Lyme
krijgen. De rode vlek/ ring is een eerste, duidelijk teken van de ziekte van Lyme. Bij de meeste mensen is een antibioticakuur voldoende maar 1000 tot 2500 mensen per jaar blijven langdurige klachten houden.
Er zijn in de afgelopen 4 jaar 30.000 tekenbeten gemeld. Bijna een kwart daarvan kwam uit Gelderland. Men schat dat er elk jaar 1,3 tekenbeten zijn. Je loopt een teek buiten op. In ongeveer een derde van het aantal beten gebeurt dat tijdens het wandelen. Een vijfde deel gebeurt tijdens het tuinieren en nog een vijfde deel tijdens het buitenspelen.
In de maanden juni en juli bijten de teken het meest. Teken lijken ook wel kleine spinnetjes. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Wie een teek op het lichaam ziet moet deze zo snel mogelijk verwijderen. Er zijn daarvoor speciale tekenpincetten of tekenlepeltjes te koop maar met een puntig pincet kan het ook. Deze kunnen allemaal makkelijk meegenomen worden op de wandeling.
Het is een goede gewoonte om na een wandeling te kijken of er niet ergens een teek op het lichaam zit. Ouders wordt geadviseerd hun kinderen regelmatig na te kijken. Teken zitten graag in hoog, schaduwrijk gras en dode bladeren. Ze kunnen niet springen en vallen ook niet uit de bomen. Ze kunnen wel overlopen van een tak(je) naar uw been of broek bijvoorbeeld.
U kunt met enkele eenvoudige maatregelen de kans dat u wordt gebeten verkleinen.
Wat moet u doen als u een teek heeft verwijderd?
U kunt de tekenbeet of klachten melden op de website van tekenradar . Als u dat gedaan heeft vult u een aantal vragenlijsten in over tekenbeten en uw gezondheid.
Bron: tekenradar