Tekenbeet, weet wat u moet doen

Foto: pixabay

In Gelderland loopt men de meeste kans op een tekenbeet. Dat blijkt uit onderzoek van tekenradar.nl. Op deze pagina kunt u melden dat u een tekenbeet heeft opgelopen of een rode vlek, ring of andere klacht heeft na een tekenbeet.

Door het verzamelen van dit soort gegevens kunnen het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de Universiteit van Wageningen samen onderzoek doen. De naam van dit onderzoek is: LymeProspect. Het Lyme-centrum van Gelre Ziekenhuis Apeldoorn is betrokken bij het onderzoek.

Tekenbeet en het ontwikkelen van de ziekte van Lyme

Het onderzoek kent twee doelen. Men wil u met de website informeren over teken en het voorkomen en de behandeling van tekenbeten. Het andere doel is het voorkomen van langdurige klachten en de behandeling van die klachten verbeteren. Wie door een teek is gebeten kan de ziekte van Lyme krijgen. De rode vlek/ ring is een eerste, duidelijk teken van de ziekte van Lyme. Bij de meeste mensen is een antibioticakuur voldoende maar 1000 tot 2500 mensen per jaar blijven langdurige klachten houden.

Hoe loop je ze op en kom je er weer van af?

Er zijn in de afgelopen 4 jaar 30.000 tekenbeten gemeld. Bijna een kwart daarvan kwam uit Gelderland. Men schat dat er elk jaar 1,3 tekenbeten zijn. Je loopt een teek buiten op. In ongeveer een derde van het aantal beten gebeurt dat tijdens het wandelen. Een vijfde deel gebeurt tijdens het tuinieren en nog een vijfde deel tijdens het buitenspelen.

In de maanden juni en juli bijten de teken het meest. Teken lijken ook wel kleine spinnetjes. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer. Wie een teek op het lichaam ziet moet deze zo snel mogelijk verwijderen. Er zijn daarvoor speciale tekenpincetten of tekenlepeltjes te koop maar met een puntig pincet kan het ook. Deze kunnen allemaal makkelijk meegenomen worden op de wandeling.

Het is een goede gewoonte om na een wandeling te kijken of er niet ergens een teek op het lichaam zit. Ouders wordt geadviseerd hun kinderen regelmatig na te kijken. Teken zitten graag in hoog, schaduwrijk gras en dode bladeren. Ze kunnen niet springen en vallen ook niet uit de bomen. Ze kunnen wel overlopen van een tak(je) naar uw been of broek bijvoorbeeld.

Voorkomen en controleren

U kunt met enkele eenvoudige maatregelen de kans dat u wordt gebeten verkleinen.

  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek.
  • Stop de pijpen van uw broek in uw sokken.
  • Op lichte kleren kunt u beter zien of er een teek ‘meereist’.

Wat moet u doen als u een teek heeft verwijderd?

  • Noteer de datum.
  • Houdt de plek van de beet 2 maanden lang in de gaten.
  • Let op of er een rode ring of vlek op de plek van de beet komt maar let ook op griepverschijnselen.
  • Als u een vlek of andere verschijnselen heeft moet u naar de dokter. Deze wil ook weten wanneer u gebeten bent. Als het nodig is krijgt u antibiotica.

U kunt de tekenbeet of klachten melden op de website van tekenradar. Als u dat gedaan heeft vult u een aantal vragenlijsten in over tekenbeten en uw gezondheid.

Bron: tekenradar

Reacties