Campagne ‘Rijden zonder invloed’ binnenkort van start!

Foto: pixabay

Op  16 juli start de campagne Rijden Zonder Invloed. Met deze campagne wil men zorgen dat mensen gaan nadenken over het eigen gedrag en beter zullen weten wanneer ze wel of niet achter het stuur kunnen kruipen.

Rijden zonder invloed

Bij een dergelijke actie denkt men gelijk aan alcohol, maar het gaat bij de actie om alle middelen die invloed kunnen hebben op het rijgedrag dus ook om medicijnen of drugs. ‘Rijden zonder invloed’ moet de gevolgen van rijden onder invloed sterk verminderen.

In de campagne richt men zich op de jonge bestuurders maar ook op 55-plussers. Jongeren zullen op festivals en in sportkantines benaderd worden. Verder zal voorlichting worden gegeven op scholen. Hoe de 55-plussers benaderd gaan worden is nog niet helemaal duidelijk. Een andere doelgroep die met de actie zal worden geconfronteerd is de zakenman die zelf na de netwerkborrel door moet naar de volgende afspraak of naar huis.

Bij de jongeren is het probleem meestal dat zij door groepsdruk toch achter het stuur kruipen, bij de ouderen is vaak het probleem dat zij teveel vertrouwen op de jaren rijervaring die zij hebben opgedaan.

Responsible Young Drivers

Responsible Young Drivers gaat naast de voorlichting op scholen of de acties bij de evenementen ook langs bij bijvoorbeeld rijscholen of staat langs de weg bij politiecontroles. Met een VR bril kan je dan ervaren hoe het is om onder invloed achter het stuur te zitten. Je kunt rijden met de Alcokart, een speciale kart die zal reageren alsof je onder invloed van alcohol bent.

De aftrap zal bij de Nijmeegse Vierdaagse zijn (16- 22 juli). Daar kan men dan in de 3D Tripping simulator stappen en via een groot scherm kunnen omstanders meekijken. Wie helemaal nuchter blijkt te zijn bij een drugs- en alcoholtest door één van de mobiele teams mag gratis in het reuzenrad en een , natuurlijk alcoholvrije cocktail dringen in de Lounge.

Klik hier om de quiz over alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer te doen.

Reacties

Cookieinstellingen