Kinderen kunnen al in een klein laagje water verdrinken

Foto: pixabay

Het is gebeurd voor je er erg in hebt! Kinderen zijn snel en nieuwsgierig en daarom snel aan je aandacht onttrokken. Omdat zij zelf het gevaar van water niet zien zijn ze voor hun veiligheid volledig van de volwassene in hun buurt afhankelijk.

In een klein laagje water verdrinken

Het overkwam de kleine Stan uit Winterswijk. Tijdens het spelen in de tuin verdrinken in een bad met een klein laagje water…….  In dit geval liep het goed af voor de peuter. Dankzij doortastend optreden van de gastouder en te hulp geschoten agenten. Na een vlucht met een traumahelikopter en een korte opname kon hij gelukkig weer snel mee naar huis.

Verdrinken gebeurt in stilte

Verdrinken gebeurt ook in kleine laagjes water. Er is voor een klein kind echt niet meer dan 5 centimeter water nodig om verdrinken. Ouders denken dat een kind dat verdrinkt veel lawaai zal maken. Uit de praktijk blijkt dat verdrinken juist in stilte gebeurd. Je wordt dus echt niet door geluid gealarmeerd als je 2 meter verderop met de rug naar het zwembadje in de tuin zit!

Laat ze niet alleen in of bij water!

Eventjes naar de wc gaan kan voor een jong kind het verschil betekenen tussen leven en dood. Haal daarom het kind uit het zwembadje als u echt binnen iets moet doen! Ga niet even naar een andere ruimte om iets te pakken als het kind in bad zit (of zelfs in de emmer!) Als er een vijver in de tuin is neem het kind dan ook mee naar binnen. In de drukte van een strand bijvoorbeeld wordt zelfs aangeraden het kind niet buiten handbereik te laten gaan.

Voorkom verdrinking, neem maatregelen

Vooral kinderen die in Nederland zijn komen wonen lopen gevaar. Zij komen vaak te weinig met water in aanraking waardoor zij er niet mee leren omgaan. Wees als ouder bedacht op de gevaren maar overdrijf het niet. Volg een cursus kinder-EHBO en kijk naar de zwem- en lesmogelijkheden bij het zwembad bij je in de buurt.

Reacties