Rapporten tonen risico’s explosieven in omgeving Apeldoorn

Foto: Pixabay Domeckopol

Uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven munitie levert een veel groter gevaar voor Apeldoorn dan tot nu toe werd aangenomen. Doordat de munitie in de loop der jaren instabiel is geworden kan de fosfor in de explosieven spontaan ontbranden. Twee nieuwe rapporten van TNO en de Brandweer tonen deze risico’s aan.

Risico’s explosieven

De gemeente Apeldoorn gaf opdracht voor de onderzoeken die zijn uitgevoerd. Er wordt al jaren munitie geruimd. Het meest zichtbaar en bekend is dat in de bossen rond Hoog Soeren. Daar kan de wandelaar waarschuwingsborden tegenkomen die waarschuwen op de paden te blijven.  De wandelpaden zijn veilig, daar is de munitie geruimd maar tussen de bomen is het nog niet veilig.

Ruiming munitie

De munitie is in de oorlogsjaren verspreid over 300 opslagplaatsen in de bossen bij Hoog Soeren terechtgekomen. De opslagplaatsen zijn destijds aangelegd door het Duitse leger. Zij probeerden te voorkomen dat de munitie in handen van de geallieerden kwam en brachten de munitie tot ontploffing. Dat is maar ten dele gelukt. De geallieerden hebben daarna de overgebleven munitie geprobeerd onschadelijk te maken. Dat gebeurde op de Uddelse Heide, het Nieuw Milligsche Zand, het Caitwickerzand en het Sol.

Een derde deel is uiteindelijk vernietigd. De rest is honderden meters weggeslingerd. Restanten kwamen in het bos of in de grond terecht. Het opruimen en weer veilig maken van de verschillende gebieden gebeurd al sinds 1998.

Tijdens een brand in 2006 in Uddel bleek het gevaar voor de brandweermannen. Door ontploffende munitie in het gebied moest men zich terugtrekken. Bij een controle na de brand werden zelfs explosieven gevonden die men nog niet eerder had aangetroffen zoals een brisant pantsergranaat.

Mogelijk onbeheersbare branden

Dat het gevaarlijk is was bekend. Hoe gevaarlijk staat nu duidelijk in de rapporten. Bij brand kan de brandweer vanwege het ontploffingsgevaar niet op de gewenste manier de brand bestrijden. Zij kunnen dan het gebied niet in. Het risico hiervan is dat een brand zich flink kan uitbreiden. In het rapport wordt zelfs gesproken over mogelijke onbeheersbare branden.

Volgens de brandweer kan de fosfor in de explosieven op elk moment van de dag een brand veroorzaken. Eventuele hulp bij een brand kan worden geleverd door zeven gepantserde blusvoertuigen van het leger, dit aantal is echter te weinig bij een onbeheersbare natuurbrand.

Gebieden die gevaar lopen zijn de vakantieparken, attracties als Paleis Het Loo, het Aardhuis, de Julianatoren en de Apenheul. Onder de bedreigde gebieden zijn verder de dorpen Uddel , Hoog Soeren en de wijk Berg en Bos. De militaire luchtverkeersleiding bij Nieuw Milligen ligt ook in een bedreigd gebied.

Besluit over ruiming volgt later

Voor het opruimen van de munitie is dringend geld nodig, 40 miljoen euro. De rapporten zijn gepresenteerd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en ondersteunen het dringende verzoek van de gemeente de opruiming voort te zetten. Een besluit over het verdere verloop van de opruiming moet nog door het ministerie worden genomen.

Bron: de Stentor

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen