Opletten in de buitengebieden in verband met bronsttijd.

Foto: over-reeën.nl

Nu de bronsttijd is begonnen jagen de bokken op de vrouwtjes. Ze moeten wel moeite doen, de mannen. Zo houden ze bijvoorbeeld rituele gevechten om indruk te maken. Daarbij gaat het er niet om de tegenstander te doden. De gevechten zijn dus niet op leven en dood. De mannetjes staan stijf van de hormonen. Ze willen voor zoveel mogelijk nageslacht zorgen.

Door de hormonen zijn de reeën minder schuw en voorzichtig. Daarin schuilt voor de automobilist het gevaar. Bij een achtervolging door een hitsig mannetje rennen ze onverwacht de weg over. De jongen die in het voorjaar zijn geboren volgen hun moeder en komen er dus achteraan.

Het advies van Staatsbosbeheer is om in de buitengebieden uw snelheid tijdens de bronsttijd aan te passen en extra goed op te letten. Een andere handige tip is onthouden waar u een ree op of langs de weg hebt gezien. Zo’n plek maakt deel uit van het eigen ‘wegennet’ van dit wild. Ze steken op die plek het hele jaar door de weg over! U kunt daar dus steeds rekening houden met overstekend wild. De schade aan auto’s bij een aanrijding met een ree bedraagt gemiddeld  € 2000,-

Reacties

Cookieinstellingen