Smogverwachting in oudejaarsnacht

Foto: pixabay josemairing

Oud en Nieuw, gezellig voor velen en voor een aantal mensen een vervelende nacht omdat het afsteken van het vuurwerk voor hen (ernstige) overlast veroorzaakt.

Smogverwachting

Mensen met longaandoeningen  (astma, COPD) en/of hart- en vaatziekten kunnen klachten ondervinden na het afsteken van het vuurwerk. Vooral in stedelijke gebieden hoopt de hoeveelheid fijn stof zich in die eerste uren van het nieuwe jaar hoog op. Dit kan leiden tot een verminderde longfunctie, een verergering van luchtwegklachten zoals een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Er kunnen ook astma-aanvallen ontstaan. Fijn stof is beter bekend onder de naam smog.

Voor deze groep is het belangrijk om te weten hoe de weersverwachting voor de oudejaarsnacht eruit ziet. Zij kunnen dan rekening houden met bijvoorbeeld medicijngebruik.

In het algemeen geldt dat mensen met deze aandoeningen in de eerste uurtjes van het nieuwe jaar beter binnen kunnen blijven en zich beter niet kunnen inspannen. Ook de ventilatieroosters kunnen beter worden afgesloten zodat het fijn stof niet naar binnen kan.

Snelle afname fijn stof.

Voor dit jaar is de verwachting dat het fijn stof door de zuidwestenwind en lichte motregen snel zal dalen. In de grote steden zal de luchtkwaliteit alleen de eerste uren ‘slecht’ en plaatselijk zelfs ‘zeer slecht’ zijn.

Bron: RIVM

Reacties

Cookieinstellingen