PTSS Challenge: Is er verschil tussen PTSS bij kinderen en volwassenen?

Foto: George Hodan, PDP

De meeste mensen kennen PTSS als iets wat volwassenen overkomt. Maar ook kinderen die ernstige dingen meemaken kunnen PTSS ontwikkelen

Post Traumatische Stress volgt immer ná een traumatische gebeurtenis en helaas worden ook kinderen hier aan blootgesteld.

Trauma

Kinderen die uit landen komen waar oorlog is, hebben grote kans op PTSS. Het zijn geen kleine gebeurtenissen als je ouders voor je ogen neergeschoten worden of als je als kindsoldaat ingezet wordt. Maar het kan ook dichter bij huis. Kinderen die mishandeld worden of misbruikt. Een ouder verliezen, een ernstig auto-ongeluk meemaken of thuis overvallen worden. Ook pesten kan diepe sporen achterlaten.

Kinderen die voor hun zesde levensjaar dergelijks meemaken, kunnen gaan dissociëren. Het is een soort beschermingstrucje van de hersenen. Ze treden als het ware uit hun lichaam, wat er gebeurd, gebeurd niet met hen en ze richten zich op wat anders. Zo kan het gebeuren dat een kind na een trauma, gewoon met zijn Lego verder gaat spelen alsof er niets aan de hand is.

Herhalen de traumatische gebeurtenissen zich niet, dan kan een kind dit vergeten, het zich niet meer herinneren, maar het wil helaas niet zeggen dat ze er dan geen last van ondervinden. Hersenen kunnen trucjes uithalen, maar alles wat er gebeurd zet zich ergens vast en heeft effect.

Verschil

Natuurlijk is er verschil of je als volwassene iets meemaakt of als kind. Als volwassene ben je in staat iets te relativeren. Je bent in staat het verschil te maken tussen goed en slecht. Een kind vaak (nog) niet.

Ieder trauma is anders en zo ook ieder effect. Toch zijn er overeenkomsten en kunnen alle trauma’s op éénzelfde manier behandeld worden. Aan het woord is Rik Knipschild, GZ-psycholoog bij Karakter.

De Challenge

Jacco Scheer kreeg net als vele anderen een nominatie voor de PTSS Challenge, een initiatief gestart in Amerika om aandacht te vragen voor de vele zelfmoorden onder veteranen. De challenge bestaat uit het doen van 22 push-ups, 22 dagen achter elkaar.

Hij wilde meedoen maar omdat hij vol vragen zat, besloot hij de challenge anders uit te voeren. In 22 afleveringen probeert hij zijn vragen beantwoord te krijgen. Apeldoorn Nieuws helpt mee deze boodschappen te verspreiden om het begrip en de kennis van PTSS te vergroten. De challenge is ook te volgen via Facebook, Twitter en YouTube. Op Facebook zijn Jacco en zijn team actief aanwezig.

Lees hier het eerste deel van de PTSS Challenge Wat is posttraumatische stressstoornis nu eigenlijk?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen