Brood- en Banketbakkerij Schreuder borgt voedselveiligheid!

Foto: Brood- en Banketbakkerij Schreuder

“Ruim twee jaar hebben wij er keihard aan gewerkt om dit resultaat te behalen en het is gelukt. Wij hebben het FSSC 22000 certificaat! Hiermee laten wij zien dat Brood- en Banketbakkerij Schreuder uit Uddel de hoogste eisen stelt aan voedselveiligheid. Met deze wereldwijd geaccepteerde norm zorgt onze bakkerij voor de allerbeste kwaliteit van al onze ambachtelijke producten.’’

Voor bakkers en andere vers leveranciers geldt een strenge regelgeving. Ambachtelijke bakkerijen moeten minimaal de ‘Hygiënecode voor brood- en banketbakkerij’ hebben. Bakkerij Schreuder, aangesloten bij ‘Topbakkers’ had al enkele jaren het HACCP certificaat maar de ontwikkelingen in de bakkerswereld gaan snel en de norm werd opgeschroefd naar FSSC 22000 met als gevolg: nóg strengere eisen voor de productie en productinformatie. Te allen tijde moet de bakker kunnen laten zien waar bijvoorbeeld welke grondstoffen vandaan komen, alle informatie omtrent allergenen moet vermeld zijn en de houdbaarheid moet geregistreerd staan. Maar ook moet het recept van het product tot in detail terug te zien zijn. Op het product zelf moet een etiket zitten met daarop alle ingrediënten en houdbaarheidsdatum.

Brood- en Banketbakkerij Schreuder borgt Voedselveiligheid

Bovenstaande geeft aan dat Bakkerij Schreuder serieus het ambacht uitvoert. Schreuder heeft een aantal grote klanten in de wijde regio, waaronder een supermarktketen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen maar ook vakantieparken, winkels, bedrijven en kantoren.

Schreuder doet er alles aan om de voedselveiligheid te borgen en heeft vorig jaar Inge Schreuder-Wakker aangetrokken om de kwaliteitsvraagstukken te handhaven. Zij controleert de lijsten van de werkvloer, constateert eventuele afwijkingen en valideert de monsters die dagelijks genomen worden van de grondstoffen en van de producten. De monsters worden bij Labora in Staverden onderzocht. Dankzij deze korte lijn heeft Schreuder snel resultaat binnen, dat is van groot belang bij een bacteriologisch onderzoek van de eindproducten of halffabricaten, maar ook van zout- en wateronderzoek. Schreuder wordt hiermee ook kritischer naar hun grondstoffenleveranciers toe.

Handhaving

Kor Schreuder: “Inge zorgt ervoor dat alles volgens de richtlijnen geregistreerd wordt. Alles, maar dan ook werkelijk alles moet vastgelegd zijn in het kwaliteitsmanagementsysteem. Alle ingrediënten in een product moeten te herleiden zijn. Maar ook de verslagen van het machineonderhoud worden door haar nauwlettend in de gaten gehouden en vastgelegd. Net als de veiligheid in de verschillende ruimtes, het glasplan, ongediertebestrijding en nog veel meer. Er moet regelmatig gecontroleerd worden en zij ziet erop toe dat dit gebeurt. Haar werk is heel belangrijk voor onze zaak.’’

Bewustwording

Ook de 64 personeelsleden, inclusief winkelpersoneel, hebben en/of (interne) trainingen, externe werkbezoeken en BHV-cursussen gehad en certificaten behaald. De huisregels zijn getekend en het kwaliteitsteam (4 personen) ziet toe op de naleving ervan. Ook bij het personeel is de bewustwording belangrijk. Zo heeft elke bakker zijn eigen etui met werkmateriaal en is zelf daarvoor verantwoordelijk. Er is nu misschien meer controle maar ook meer onderling overleg en dat leidt tot meer professionaliteit en collegialiteit. Ze moeten meer samenwerken bij het oplossen van een probleem.

Voorheen kon ‘iedereen’ even de bakkerij binnenlopen, nu moet iedere bezoeker zich melden. De hygiënecode is nóg verder aangescherpt. Uiteraard wordt van het eigen personeel geëist dat ze zich daaraan houden met dagelijks schone bedrijfskleding, haarnetje op en sieraden af. Ook in de productie zijn de regels strenger geworden en moet het kwaliteitsteam van de bakkerij lijsten bijhouden met daarop aantekeningen over o.a. de hygiëne. De chauffeurs hebben zich te houden aan de invulstaten, en het onderhoud van de auto met betrekking tot schoonmaken, koeling e.d.

Topbakkers

Bakkerij Schreuder is aangesloten bij Topbakkers, een landelijk netwerk van ambachtelijke bakkerijen die in hun eigen regio leveren en dus ook gespecialiseerd zijn in streekproducten.  De bakkerijen die aangesloten zijn bij Top Bakkers worden landelijk ondersteund door professioneel account- en kwaliteitsmanagement vanuit het kantoor in Apeldoorn. Ook Bakkerij Schreuder maakt gebruik van deze diensten.

Van transportfiets naar wagenpark

Kor en Marjanne Schreuder, de vierde generatie, namen in 2007 de zaak over van de ouders van Kor, Freddy Schreuder en Eipi Koster. Een eeuw geleden ging het er wel anders aan toe. Kor: “Mijn overgrootouders Peter Schouten en Fietje van de Kamp begonnen de bakkerij rond 1910. Het was toen ook hard werken, en in die tijd ging alles nog met de hand. Dat is haast niet meer voor te stellen. Alles werd nog met de transportfiets bezorgd, rogge en degen werden door mensen zelf nog aangevoerd met de kruiwagen. In de jaren dertig van de vorige eeuw hebben mijn grootouders, Johannes Schreuder en Grietje Schouten de zaak overgenomen. Inmiddels is Bakkerij Schreuder een begrip in de wijde omgeving en zijn er vijf winkels met hun naam die de klanten dagelijks voorzien van vers brood en gebak. In Uddel, Apeldoorn, Putten, Harderwijk en Nijkerk kunnen de klanten zes dagen per week genieten van de verse ambachtelijke producten, afkomstig van de Uddelse bakkerij.

Grote stap

Eigenaren Kor en Marjanne hebben mét hun personeel alles op alles gezet om dit certificaat te behalen. “­­­­Het heeft geld en energie gekost en die investeringen zijn geen garantie maar het is toch gelukt. Hiermee hebben we een grote stap voorwaarts gezet. Dit certificaat hebben we nu voor drie jaar, maar elk jaar is er een hele dag controle. De beoordeling onlangs van de keurmeesters was zeer streng: twee dagen, met meerdere auditors, hebben ze ons doorgezaagd over onze producten, grondstoffen, koeling, veiligheid en noem maar op.

Door de toekenning van dit FSSC 22000 certificaat zijn wij beter in staat om afnemers met hoge kwaliteitseisen te voorzien van onze producten. Wij zijn er trots op dat het gelukt is en hebben alle vertrouwen voor de toekomst!’’

Reacties