Veel verpleeghuizen duiken in de rode cijfers

Foto: George-Hodan-PDP

Bijna vier op de tien verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties hebben vorig jaar met verlies gedraaid. Een jaar eerder schreef nog geen kwart (24 procent) van deze zorgorganisaties rode cijfers.

Dat blijkt uit berekeningen van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, en accountantskantoor Verstegen.

Personeelskosten

De verliezen zijn voor een belangrijk deel te wijten aan gestegen personeelskosten. Dat hangt samen met nieuwe cao-afspraken. Een daarvan is dat werkgevers niet ontvangen onregelmatigheidstoeslagen tijdens de vakantie over de afgelopen jaar alsnog moeten betalen.

“Een forse kostenpost voor zorgorganisaties van naar schatting 200 miljoen euro. Ook stonden vorig jaar de tarieven en volumes onverminderd onder druk”, aldus Intrakoop.

Gezamenlijk leed de sector in 2016 een verlies van 39 miljoen euro, tegen een winst van 123 miljoen euro het voorgaande jaar. De onderzoekers namen de jaarverslagen van bijna 400 organisaties werkzaam in verpleging, verzorging en thuiszorg onder de loep.

Investeringen

Daaruit blijkt ook dat de investeringen voor het vijfde jaar op rij zijn gedaald, met 10 procent vorig jaar. De onderzoekers noemen dit, samen met de krapte op de arbeidsmarkt, een zorgelijke ontwikkeling.

Het aantal moeilijk vervulbare functies binnen zorgorganisaties stijgt volgens Intrakoop explosief. Dat komt onder meer doordat het aantal patiënten met complexe medische problemen steeds verder stijgt.

Een lichtpuntje is dat de omzet van zorgorganisaties licht is toegenomen met 0,9 procent. De bedrijfskosten stegen met 2,2 procent echter veel harder.

Bron: nieuws.nl

Cookieinstellingen