Open Monumentendag 2017 heeft hoop activiteiten in Apeldoorn

Foto: Public Domain Pictures Net

De BankGiro Loterij Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september staan dit jaar in het teken van het thema ‘Boeren, burgers & buitenlui’. Een thema dat een gemeente als Apeldoorn op het lijf geschreven is, want naast de hoofdkern Apeldoorn – waar de meeste ‘burgers’ wonen – kent onze gemeente nog twaalf kleinere kernen waar ook ‘boeren’ te vinden zijn.

Open Monumentendag 2017

Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn niet alleen verschillende monumenten en locaties in Apeldoorn te bezichtigen, maar ook bijna alle omliggende dorpen doen aan deze editie van de Open Monumentendagen mee. En dan de ‘buitenlui’….. Volgens het woordenboek is ‘buitenlui’ synoniem voor ‘vreemdelingen’ of ‘mensen van buitenaf’. De gemeente Apeldoorn is al sinds mensenheugenis zeer in trek als verblijfplaats voor toeristen op de Veluwe – de mensen van buitenaf.

Voormalig Nederlands Indië

Er is echter nog een categorie ‘buitenlui’ in Apeldoorn: tienduizenden mensen uit voormalig Nederlands Indië die ten tijde van de onafhankelijkheidsverklaring van de Republiek Indonesië (in de jaren vijftig van de vorige eeuw) naar Nederland zijn gekomen en hier onderdak vonden. Ook aan deze categorie wordt tijdens de Open Monumentendagen aandacht besteed in Rumah Saya, het Nederlands Indisch woon- en zorgcentrum in Ugchelen waar een foto-expositie en films te zien zijn. Naast monumentale gebouwen of ‘gebouwd erfgoed’ is er ook ‘mobiel erfgoed’.

Oude voertuigen

De Stichting Veteraan Autobussen legt zich toe op het rijdend houden van oude autobussen en opent dit weekend de deuren van haar garage en werkplaats. Eén van deze bussen rijdt dit weekend langs verschillende locaties in Apeldoorn; een andere doet dienst als pendelbus naar Radio Kootwijk met tussenstops bij drie andere locaties. Leden van de Dörsclub Lieren houden zich bezig met het in stand houden en restaureren van ander mobiel erfgoed, namelijk oude tractoren en landbouwwerktuigen. Deze zijn dit weekend ook aan de Vlijtseweg te zien. Traditiegetrouw ontbreekt ook de muzikale invulling niet en daarnaast kan op een aantal locaties geluisterd worden naar verhalen van het Vertelgenootschap Apeldoorn.

Opening

De opening van deze editie heeft plaats op vrijdag 8 september van 17.00 tot 19.00 uur in het Theehuis in Stadspark Berg & Bos dat sinds de heropening in april de status gemeentelijk monument heeft gekregen. Mede dankzij de medewerking van (de eigenaren van) de deelnemende locaties en de enthousiaste inzet van tientallen vrijwilligers, is tijdens deze 31ste editie van de Open Monumentendagen weer van alles te zien, te doen en te beleven in de gemeente Apeldoorn!

Cookieinstellingen