Week van Respect, ruim 1.500 scholen volgen interactieve lesprogramma’s

Foto: Week van Respect

Een recordaantal van 130 Nederlandse gemeenten en 14 sportbonden doen dit jaar mee aan de Week van Respect. Daarmee bereikt de campagne via ruim 1.500 scholen en sportclubs in één keer meer dan 100.000 jongeren.

Lesprogramma’s Week van Respect

Via interactieve lesprogramma’s worden jongeren zelf bewust hoe een tolerante en respectvolle samenleving eruit ziet. Burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) opent met een gastcollege vandaag de week op het Trajectum College (VMBO) in Utrecht en start hij de eerste Respectzone van Nederland.

Apeldoorn

De Apeldoornse wethouder Kruithof brengt vrijdag een bezoek aan de Boemerang. Een basisschool voor speciaal onderwijs. Tijdens De Week van Respect geven politici, sporters en andere bekende en betrokken Nederlanders ruim 450 gastcolleges op basis- en middelbare scholen en MBO’s. Jan van Zanen over de opening op het Trajectum College in Utrecht: “Deze school geeft dagelijks concreet invulling aan respect. Vragen als ‘hoe ga je respectvol met elkaar om’ en, ‘hoe tolerant ben je zelf’, op school, op straat en op het sportveld, komen regelmatig aan de orde. In lesprogramma’s, maar ook dagelijks in gesprekken tussen leerlingen en mentoren, zorgadviseurs en leerkrachten. Een belangrijk thema om samen bij stil te staan.”

Doelstelling Respectzones

Een Respectzone is een fysieke plek waar acceptatie en veiligheid voorop staan. “Hier wisselen leerlingen en leerkrachten ervaringen uit over omgangsvormen, hoe je feiten van meningen onderscheidt en beseffen jongeren hoe belangrijk het is om daarin te investeren,” vertelt Marjolein Albers, directeur van de organiserende Respect Education Foundation, REF. “Dankzij deze Respectzones verspreidt onze boodschap zich als een olievlek. Tijdens de Week van Respect is de challenge om 1.000 Respectzones op te starten, waarbij de jongeren zelf de spelregels bepalen en er vervolgens het hele jaar invulling aan geven”.

Raad van Actie als unieke ‘toezichthouder’

Tegelijkertijd met de aftrap wordt de landelijke Raad van Actie geïnstalleerd. Deze unieke Raad bestaat uit PO-, VO- en MBO-leerlingen uit heel Nederland. Het komende jaar promoten en monitoren zij de landelijke Respectzones. Wassim Zoufri, tweedeklasser van het Trajectum College, is één van de leden: “Het is mooi om met veel andere mensen in de Raad van Actie te zitten en dat de burgemeester bij de start was. Ik ga veel vloggen en maak dan reclame voor onze Respectzone. Ik wil ook naar andere scholen gaan, zodat ik die kinderen kan helpen met hun Respectzone.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen