Tips en tricks voor een brandveilige kerstboom

Foto: Pixabay

Via brandveilig.com is er een onderzoek geplaatst over de brandveiligheid van de kerstboom. Op die site staat ook een filmpje over de snelheid van vlam vatten.

Houd de boom nat!

Bij aankoop is het belangrijk om te testen hoe droog de boom is. Tik de boom een paar keer op de grond en kijk of er veel naalden uit vallen. Daarnaast is het dus belangrijk om de kerstboom direct bij thuiskomst genoeg water te geven, anders wordt deze zeer brandbaar. Dit nat houden kan zowel bij bomen met kluit als bij bomen zonder kluit. Gebruik voor bomen zonder kluit een houder met waterreservoir en houd deze goed in de gaten.

Met of zonder kluit

Een boom met kluit moet altijd vochtig aanvoelen. Omdat het bij een kluitboom lastiger is te bepalen of deze voldoende vochtig is, is het ook mogelijk om de kluit eraf te zagen (alleen als deze niet in een pot is gekweekt). Boom zonder kluit gekocht? Zaag dan thuis 3 centimeter van de onderkant van de stam af. Niet schuin, want dit is nadelig voor de wateropname. Plaats de boom in de houder en zorg dat de onderste 5 centimeter van de stam constant in het water staat.

Waar in de kamer?

De kerstboom staat in de houder, maar waar plaats je hem? En hoe zorg je ervoor dat de versiering in en rondom de kerstboom verantwoord is? De antwoorden op deze vragen zijn terug te vinden in de folder ‘Echte kerstbomen in openbare ruimten. Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen’ van de Brandweeracademie (IFV) en Efectis.

Brandvertragende impregneer spray

Naast het vochtig houden van de boom, wordt ook aangeraden om de boom met een impregneer spray brandvertragend te maken. De onderzoekers van Brandweeracademie en Efectis stellen echter dat niet-professioneel gebruik van een dergelijke spray vaak weinig uithaalt. Zorg tot slot ervoor dat de boom tijdig uit huis wordt verwijderd. Na 3 weken wordt de kans op uitdrogen namelijk groter.

Kunstkerstboom veiliger?

Over het algemeen zijn kunstkerstbomen brandveiliger dan echte kerstbomen, mits de boom een goed keurmerk heeft, zoals een TÜV-keurmerk. Natuurlijk is het altijd verstandig om rookmelders op te hangen en een klein brandblusmiddel in huis te hebben, zoals een schuimblusser. En vergeet niet voor brandveilige kerstverlichting te zorgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen