Buurtbewoners samen sterk voor speelplaats Zichtweg

Foto: FB CDA Apeldoorn

Wat voorheen een plek was waar bewoners in de Heeze zich groen en geel aan ergerden is nu veranderd in een gezellige plek voor jong en oud. De speelplaats aan de Zichtweg werd op 12 april feestelijk geopend door wethouder Nathan Stukker.

Een onrustige plek

Een paar jaar geleden liep het allemaal niet zo lekker op deze plek. Er lag hondenpoep op het gras waardoor kinderen er niet konden spelen. Ongewenste gasten veroorzaakten overlast en ballen vlogen door ramen en stuiterden op auto’s. De speelplek vormde meer een bron van onrust dan van ontspanning en gezelligheid.

Jong en oud om tafel

Bewoners trokken zelf aan de bel bij verschillende instanties en kwamen in actie om er een betere plek van te maken. Samen met ‘Zuid doet Samen’, Stimenz en de gemeente Apeldoorn gingen jong en oud om tafel om met elkaar te bespreken hoe het anders en beter zou kunnen.

Multifunctioneel

Bijna twee jaar later is er een multifunctionele speel- en ontmoetingsplek ontstaan, waar jongeren én ouderen samen gebruik van kunnen maken. Er zijn speeltoestellen voor kleine kinderen, voorzieningen voor jongeren en toestellen waar ouderen gebruik van kunnen maken. Deze laatste zijn gekozen met hulp van de fysiotherapeuten in de wijk. De buurtraad heeft bijgedragen aan de grote schommelmand. Er kan gevoetbald worden op het trapveldje. Verder zijn er picknickbanken geplaatst en is er een watertappunt. Daarmee past deze speelplaats uitstekend in de comfortabele gezinsstad die Apeldoorn wil zijn.

Basketbalveld wordt wadi

Het voormalige basketbalveld is omgevormd tot een wadi. Daarmee leveren de bewoners meteen ook een bijdrage aan de duurzaamheid van hun wijk. Bij hevige regenval wordt het teveel aan water opgevangen, zodat de straten niet blank komen te staan en het riool wordt overbelast.

Zelf initiatief genomen

Wethouder Stukker is erg positief over dit initiatief. “Ik vind het mooi dat bewoners niet zijn blijven hangen in de negatieve sfeer, maar zelf het initiatief hebben genomen. Zo hebben ze het zelf weten om te draaien naar iets positiefs. En daar ben ik erg trots op”.