Nederland in een notendop: hoe werd er gewerkt, geleefd en gewoond

Foto: Pixabay

Een aansprekend boek over Nederlanders: wie zijn wij? In samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, geschreven door Pepijn Reeser

Nederland was verschillend

Vier eeuwen geleden. Het ontluikende Nederland bestond uit regio’s met eigen tradities en gebruiken, talen en kledij. Religie en standsbesef droegen bij aan de verschillende manieren waarop gewone mensen hun dagelijks brood verdienden. Waarin ze woonden, hoe ze de dag door kwamen, wat ze aten, hoe warm of koud ze het hadden. Intussen zijn de verschillen een stuk kleiner geworden. Werken? Een salaris en voldoening. Wonen? Veilig, geklimatiseerd en fraai ingericht. Eten? Voedzaam en lekker. Slapen? Comfortabel en onder gedecoreerde dekbedden. Toch is het dagelijks leven voor iedereen anders, want het alledaagse laat nog steeds zien wie men is of wil zijn.

Hoe zag Nederland er vroeger uit?

Vier eeuwen dagelijks leven toont in woord en beeld hoe er in Nederland werd geleefd, gewerkt en gewoond. Hoe Nederlanders zich verhielden tot hun partners, familieleden en buren. Welke behoeften ze hadden en hoe die in het dagelijks leven werden vervuld. Kortom, hoe Nederland veranderde van een kleinschalig en collectief georganiseerd land in een moderne welvaartsstaat. De collectie alledaagse voorwerpen van het Nederlands Openluchtmuseum biedt een uniek inzicht in deze ontwikkelingen; van blokschaaf tot ijszeiler, van kraplap tot haute couture, van beddenpan tot knottekist, van keurslijf tot caravan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen