Zwarte piet komt niet mee bij de nationale intocht in Apeldoorn

Foto: Pixabay

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zijn alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten.

Na jaren afzwakken, nu laatste paar zwarte pieten ook in de ban

Ook in het Sinterklaasjournaal van de NTR komen alleen roetveegpieten voor. Het Sinterklaasjournaal begint op maandag 11 november, de intocht is op zaterdag 16 november. Sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas nog gezelschap van een paar volledig zwart geschminkte pieten, onder wie de Huispiet.

Huispiet niet langer bij tv-intocht Sint

Omdat Sinterklaas voortaan alleen nog door roetveegpieten wordt vergezeld bij de landelijke intocht, zit de Huispiet ook niet langer in het Sinterklaasjournaal van de NTR. “Ik ben er niet meer bij, mijn rol is eruit”, zegt acteur Maarten Wansink. “Ik was de laatste zwarte piet.” De Huispiet was sinds 2001 te zien in het Sinterklaasjournaal en bij de intocht op televisie. De beslissing afscheid te nemen van Huispiet, die de sleutels van het grote Pietenhuis beheert, is “een tijdje geleden” al genomen. Wie de knoop doorhakte, doet er volgens Wansink niet toe. Wel zegt hij het jammer te vinden dat hij de rol niet meer vertolkt.

Kick Out: overwinning en historische dag

“Een historische dag voor het land en een grote overwinning voor alle mensen die snakken naar een sinterklaasfeest dat alle kinderen blij maakt”, aldus Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Dinsdag maakte de NTR bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht alleen nog wordt begeleid door roetveegpieten. Zwarte pieten zijn taboe. Afriyie zegt “wel even bij te moeten komen van dit nieuws”.

“Het is ook een overwinning voor iedereen die deze traditie niet verloren wil zien gaan, maar juist wil zien voortbestaan. Ik denk dat we vandaag een grote stap in die richting hebben gemaakt.” Vorig jaar demonstreerde de actiegroep bij veertien intochten, verspreid over het land.

Kick Out Zwarte Piet demonstreert wel

De NTR zendt zowel de landelijke intocht als het Sinterklaasjournaal uit. “Blijkbaar is de NTR er ook achtergekomen dat het beter kan zonder zwarte pieten. Afriyie maakt wel een kanttekening: “De landelijke intocht -dit jaar in Apeldoorn- is maar één van de intochten. Bij andere intochten die nog steeds gepaard gaan met zwarte pieten zal mijn actiegroep blijven proberen onze stem te laten horen.”

Het bericht Kick Out: overwinning en historische dag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Het bericht NTR doet Zwarte Piet in de ban verscheen eerst op Nieuws.nl.

Het bericht Huispiet niet langer bij tv-intocht Sint verscheen eerst op Nieuws.nl.