De komende dagen zullen er in buurt ook weer geluiden te horen zijn die niet normaal zijn voor huisdieren.
Plotselinge, harde geluiden kunnen angst of onrust bij je huisdier veroorzaken. Rond oudejaarsnacht is het voor dieren die hier onder lijden een moeilijke tijd. Bij katten is dat herkenbaar doordat ze vaak onder het bed kruipen en honden reageren heel uiteenlopend.
Er zijn goede en handige tips en trucjes om de angst bij je huisdier misschien te voorkomen en/of te verminderen.
Met het laten wennen aan harde geluiden kan je bij een huisdier al vroeg beginnen. In de meeste puppycursussen wordt er al aandacht besteed aan vuurwerk en onweer. Het is ook mogelijk om op YouTube filmpjes met vuurwerk aan te zetten. Er zijn ook diverse filmpjes met training te vinden.
Je hond let er op hoe jij je gedraagt. Maak hier gebruik van door te laten zien dat jij niet bang bent. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan wat je ziet of hoort in je omgeving. Beloon het angstige gedrag van je huisdier niet door het te vertroetelen!
Sommige honden en katten reageren heftig op de harde knallen en hoge geluiden. Huisdieren ervaren december vaak niet als feestelijk. Als baasje kun je de laatste dagen van het jaar wel wat leuker maken voor je huisdier. Trainen en medicatie zullen de angst van je hond of kat aanzienlijk verminderen.
Als belangrijkste reden waarom huisdieren angstig zijn, wordt opgegeven dat baasjes hiervoor verantwoordelijk zijn. Vooral honden leren van hun baasje dat vuurwerk eng is. Als ze er negatief op reageren, worden ze getroost, beloond of krijgen ze extra aandacht. Als eerste zal het gedrag van een baasje aangepast moeten worden. Een goede oefening is bij een schrikreactie van je dier, deze bij je te roepen en door te gaan waar je mee bezig bent. Zo merkt je huisdier dat het bij het baasje veilig is en dat er geen reden is om te schrikken.
Bij een hond kun je aan houding en gedrag zien of de hond bang is. De oren hangen naar beneden, de staart hangt laag, trekt mondhoeken naar beneden, kan trillen, gapen, likkende beweging maken en niet willen snoepen. Dit zijn allemaal tekenen van angst. Een kat zal zich het liefst zo ver weg mogelijk willen verstoppen.
In combinatie met het aanpassen van het gedrag van het baasje kun je een hond ook een ‘doe-het-zelf-mini-vuurwerk-training’ geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden; trektouwtjes, klapperpistooltje, knallende ballonnen, etc. Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond. Combineer zo het leuke met datgene waar uw huisdier van slag van raakt. Op deze manier legt u een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel. Hou er rekening mee dat deze training wel een aantal weken zal moeten duren voor het effect heeft. Begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond. Ook zijn er cd’s te verkrijgen met vuurwerkgeluiden. Op internet zijn er ook films te bekijken waarop vuurwerkshows te zien zijn. Deze zijn vaak ook geschikt om uw huisdier voor te bereiden.