Tips en tricks voor huisdieren in deze dagen

Foto: henriethaan-pixabay

De komende dagen zullen er in buurt ook weer geluiden te horen zijn die niet normaal zijn voor huisdieren.

Plotseling

Plotselinge, harde geluiden kunnen angst of onrust bij je huisdier veroorzaken. Rond oudejaarsnacht is het voor dieren die hier onder lijden een moeilijke tijd. Bij katten is dat herkenbaar doordat ze vaak onder het bed kruipen en honden reageren heel uiteenlopend.

Er zijn goede en handige tips en trucjes om de angst bij je huisdier misschien te voorkomen en/of te verminderen.

Tips

 • Leid uw hond tijdens het uitlaten af met een speeltje. Zo leert hij op u te letten en niet op de omgeving.
 • Laat je hond op tijd uit. Ga uiterlijk om 22.00 uur nog even naar buiten voor de laatste wandeling. Houdt je dier aangelijnd zodat hij er niet in paniek vandoor kan gaan. Vermijd plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt en ga niet op het verkeerde tijdstip met het dier naar buiten. Kort voor het vuurwerk wordt afgestoken nog snel even samen in de tuin kan wel!
 • Laat de hond aan de riem uit, zodat angstige honden niet kunnen wegrennen en honden geen vuurwerk kunnen apporteren.
 • Biedt een schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld een deken over de bench
 • Zet muziek of tv aan.
 • Houd de gordijnen dicht.
 • Laat uw hond aangelijnd uit.
 • Houd uw kat binnen.
 • Houd de ramen, deuren en het kattenluikje dicht.
 • Laat uw dier niet alleen thuis.
 • Zorg dat de dieren in de tuin ook kunnen schuilen.
 • Geef de uw huisdier kalmerende druppels.
 • Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze spiegelen elkaars gedrag.
 • Blijf zelf kalm wanneer uw dier reageert op het vuurwerk.

Angst voorkomen en/of verminderen

Met het laten wennen aan harde geluiden kan je bij een huisdier al vroeg beginnen. In de meeste puppycursussen wordt er al aandacht besteed aan  vuurwerk en onweer. Het is ook mogelijk om op YouTube filmpjes met vuurwerk aan te zetten. Er zijn ook diverse filmpjes met training te vinden.

Je hond let er op hoe jij je gedraagt. Maak hier gebruik van door te laten zien dat jij niet bang bent. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan wat je ziet of hoort in je omgeving. Beloon het angstige gedrag van je huisdier niet door het te vertroetelen!

Minder feestelijk

Sommige honden en katten reageren heftig op de harde knallen en hoge geluiden. Huisdieren ervaren december vaak niet als feestelijk. Als baasje kun je de laatste dagen van het jaar wel wat leuker maken voor je huisdier. Trainen en medicatie zullen de angst van je hond of kat aanzienlijk verminderen.

Vuurwerkangst door baasje

Als belangrijkste reden waarom huisdieren angstig zijn, wordt opgegeven dat baasjes hiervoor verantwoordelijk zijn. Vooral honden leren van hun baasje dat vuurwerk eng is. Als ze er negatief op reageren, worden ze getroost, beloond of krijgen ze extra aandacht. Als eerste zal het gedrag van een baasje aangepast moeten worden. Een goede oefening is bij een schrikreactie van je dier, deze bij je te roepen en door te gaan waar je mee bezig bent. Zo merkt je huisdier dat het bij het baasje veilig is en dat er geen reden is om te schrikken.

Tekenen van angst

Bij een hond kun je aan houding en gedrag zien of de hond bang is. De oren hangen naar beneden, de staart hangt laag, trekt mondhoeken naar beneden, kan trillen, gapen, likkende beweging maken en niet willen snoepen. Dit zijn allemaal tekenen van angst. Een kat zal zich het liefst zo ver weg mogelijk willen verstoppen.

Volgend jaar trainen

In combinatie met het aanpassen van het gedrag van het baasje kun je een hond ook een ‘doe-het-zelf-mini-vuurwerk-training’ geven. Gebruik daarvoor verschillende geluiden; trektouwtjes, klapperpistooltje, knallende ballonnen, etc. Houdt een dusdanige afstand dat de hond het geluid net verdraagt zodat hij niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond. Combineer zo het leuke met datgene waar uw huisdier van slag van raakt. Op deze manier legt u een koppeling tussen de geluiden en het leuke spel. Hou er rekening mee dat deze training wel een aantal weken zal moeten duren voor het effect heeft. Begin met een grote afstand tussen de geluiden en uw hond. Ook zijn er cd’s te verkrijgen met vuurwerkgeluiden. Op internet zijn er ook films te bekijken waarop vuurwerkshows te zien zijn. Deze zijn vaak ook geschikt om uw huisdier voor te bereiden.