Impact coronavirus op onze portemonnee

Foto: Pixabay

Het coronavirus heeft een grote impact op de economie en daarmee ook op onze portemonnee. Doordat we nu langere tijd thuis zitten, besparen we zeker geld. Maar deze besparingen wegen niet op tegen de algemene financiële klappen die we als samenleving moeten opvangen.

Besparen we?

We zitten massaal thuis en het publieke leven ligt plat, zoals het er nu uitziet tot 1 juni. Geld uitgeven aan een terrasje, een etentje in een restaurant, een festival of een vakantie zullen we de komende maanden niet doen. Daarnaast zijn de benzineprijzen ook een stuk lager door de crisis. Zo lijkt het alsof we flink wat geld besparen.

2,6 miljoen mensen zonder buffer

Volgens directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud in een interview met eenvandaag zullen die besparingen echt maar klein zijn ten opzichte van de negatieve effecten die we waarschijnlijk later zullen merken. Hij denkt niet dat er groepen zijn die werkelijk baat hebben bij de financiële effecten van de coronacrisis. Ook al besparen we een paar tientjes, dat zal niet veel uitmaken. 2,6 miljoen huishoudens geven aan dat ze normaal al problemen hebben om rond te komen. Die zullen extra lijden onder de corona crisis, want die hebben geen buffer, aldus Vliegenthart. Daarom is het zinvol om juist nu je administratie en financiën op orde te brengen en te kijken wat je uitgaves zijn en waar je eventueel geld kunt besparen.

Geen onnodige uitgaven

Het is goed om in deze tijd geen onnodige uitgaven te doen, ook al bespaar je nu geld doordat je bijvoorbeeld in de meivakantie thuis blijft. Het is slim om het geld wat je nu bespaart opzij te zetten, want er is een kans dat je dit geld net zo hard weer gaat uitgeven als de crisis voorbij is. Er kan compensatiedrang ontstaan als reactie op deze sobere maanden. Hoewel we deze maanden ook als een uitnodiging kunnen zien om op een andere manier met onze financiën en uitgavenpatronen om te gaan.

Hamsteren onnodig

Ten slotte is het niet nodig om te gaan hamsteren. Straks zit je met allemaal producten die je niet nodig hebt, maar waar je wel voor betaald hebt. Gebruik je gezond verstand en koop alleen wat je nodig hebt. En dit is een uitgelezen tijd om je voorraadkasten en diepvriezer een beetje op te ruimen. Wat zit er in? Wat moet er op? Breng ook hier wat orde aan. Probeer dus vooral niet onbewust en onnodig geld te besteden, ook al is er onzekerheid en onrust rondom coronavirus.

Het bericht Impact coronavirus op onze portemonnee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224