Sirenes van Veiligheidsregios gaan maandag gewoon om 12.00 uur af

Foto: Wikimedia/T. Houdijk

Schrik niet maandag! Het merendeel van de Apeldoorners in dan ergens anders dan normaal. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien, komende maandag 6 april om 12.00 uur.

Alarm bij ramp of zwaar ongeval

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt dan 1 minuut en 26 seconden.
Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven. Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de veiligheidsregio.

Sirenes loeien niet op nationale herdenkings- of feestdagen

Na deze eerste maandag in april blijft het een tijdje stil. In mei en juni loeien de sirenes namelijk niet omdat de eerste maandag van de maand op Dodenherdenking en Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert controlebericht

NL-Alert is een ander alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie in hun omgeving. Op maandag 8 juni rond 12 uur wordt het NL-Alert controlebericht uitgezonden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.