Nieuw kenniscentrum voor studenten en medewerkers van bedrijven in Apeldoorn

Foto: Gemeente Apeldoorn

Universiteit Twente, hogeschool Saxion, Politieacademie, ROC Aventus en Koninklijke Marechaussee gaan samen met de gemeente Apeldoorn en Apeldoornse bedrijven een kenniscentrum ontwikkelen dat bijdraagt aan de veiligheid in onze steeds digitalere samenleving.

Nieuw kenniscentrum

De komst van dit kenniscentrum – dat nog een definitieve naam en een locatie in de stad Apeldoorn moet krijgen – is op 16 april vastgelegd. Door de coronamaatregelen kon de geplande bijeenkomst met de gemeenteraad in het stadhuis van Apeldoorn niet doorgaan. Daarom ondertekenden de samenwerkingspartners vandaag in een digitale sessie. In het nieuwe kenniscentrum zijn verschillende onderwijs- en onderzoeksactiviteiten te vinden voor zowel studenten als medewerkers van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het zich eigen maken van innovatieve forensische opsporingstechnieken, de nieuwste monitorsystemen voor agenten, marechaussees en brandweermensen en maatwerk-onderwijs voor professionals en aanstormend talent, bijvoorbeeld op het terrein van cyber security.

Verbreding aanbod

Jeroen Joon, wethouder economische zaken en hoger onderwijs projecten, ziet deze ontwikkeling als een stap die past in deze tijd. “De ontwikkelingen op het terrein van digitalisering en informatietechnologie gaan razendsnel. Dat geeft veiligheidsrisico’s. We kunnen niet meer om identiteitsfraude, hacking of diefstal van bankgegevens heen. Dat we in een brede coalitie van kennisinstellingen en bedrijven gedegen samenwerken aan deze opgave, zorgt voor een verbinding tussen het bedrijfsleven en de volledige onderwijslijn. Die lijn loopt van wetenschappelijk onderzoek rechtstreeks naar de praktijk waarin professionals dagelijks voor onze veiligheid zorgen.” Apeldoorn is nu al de stad waar veiligheidsfunctionarissen worden opgeleid, zegt wethouder Nathan Stukker van onderwijs. “De kracht van dit nieuwe initiatief zit in de blijvende verbreding van ons onderwijsaanbod en de ambitie van de partners om hierin samen hoge kwaliteit te leveren.”

Toonaangevend

De partners willen dit kenniscentrum laten uitgroeien naar een nationaal instituut met toonaangevend onderwijs voor reguliere studenten en professionals, maar ook toegepast onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken op het terrein van veiligheid en digitalisering, vertelt Saxion-bestuurder Ineke van Oldeniel. “Vandaag is het officiële startsein om gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksprogramma’s te ontwikkelen in Apeldoorn. We bouwen het programma stukje bij beetje op en gaan samen bestaande opleidingen en nieuw te ontwikkelen onderwijs en onderzoek goed op elkaar afstemmen. We hebben daarbij aandacht voor beginnend ondernemerschap op het terrein van veiligheid, voor de behoefte van de bedrijven en we werken aan een goede doorstroom tussen de opleidingsinstellingen.”

Past perfect binnen strategie

Bestuursvoorzitter van Universiteit Twente Victor van der Chijs ondertekende de overeenkomst: “Apeldoorn is een sterk economisch centrum met een belangrijke regionale en landelijke functie en huisvest hoogwaardige technologische bedrijven, naast grote publieke dienstverleners als de Belastingdienst en Kadaster. Wij zien hier een snelgroeiende vraag op het vlak van digitalisering en IT. De nieuwe strategie van de UT, Shaping2030, voorziet daarin: wij willen daar zijn waar de vraag ontstaat en waar we maatschappelijke en economische impact kunnen maken. Apeldoorn is hiervan een uitstekend voorbeeld. Onze medewerkers kunnen bedrijven in Apeldoorn verder helpen als het gaat om big data, cybersecurity en artificial intelligence en simultaan ook in bredere zin de samenwerking versterken.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.