112

Online zetten van filmpjes en foto’s van slachtoffers mogelijk strafbaar

Foto: ©Persbureau LDG Fotografie

Het online zetten van foto’s of filmpjes van slachtoffers moet strafbaar worden. CDA, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer dienen hiertoe samen een wetsvoorstel in.

Online zetten bestraffen

In het wetsvoorstel pleiten zij voor maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro. De drie partijen voeren aan dat het geregeld voorkomt dat omstanders foto’s of filmpjes maken van mensen die zwaargewond zijn. “Maar het wordt nog erger wanneer die beelden ook nog eens online worden geplaatst op sociale-mediakanalen”, aldus de drie.

Persfotograaf

Apeldoorn Nieuws werkt voor foto’s van 112-meldingen samen met Persbureau LDG Fotografie van Luciano de Graaf. Foto’s die de Graaf maakt worden door de redactie van Apeldoorn.Nieuws.NL eigenlijk altijd 1-op-1 geplaatst. De Graaf maakt en verstuurt altijd foto’s waarbij slachtoffers niet in beeld zijn. De Graaf: “Lukt dit niet? Dan ‘blurren’ we een slachtoffer.” De Graaf is niet bang zijn werkzaamheden niet meer te kunnen uitvoeren: “Nee, als professionals kunnen wij gewoon ons werk blijven uitvoeren.”

Iedereen kan het doen

Op dit moment staat er vrijwel niets in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken, aldus Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA. “Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.” Dit zelfde vindt ook de Graaf: ” Als ik bij een melding sta, verbaast het me ook keer op keer dat er zoveel mensen komen en staan te fotograferen. Sommigen komen gewoon uit nieuwsgierigheid en maken wat foto’s, de andere omdat ze het zagen gebeuren. Ik denk dat de overheid eerst de stap moet zetten dat mensen de meldingen niet meer mee moeten kunnen lezen. Veel mensen gebruiken namelijk apps zoals 112Nederland waarop de meldingen binnen komen. Dit zorgt er voor dat er veel mensen vervolgens komen naar een melding.”

Beelden blijven bij

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt er misselijk van te worden. “Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.” Het bericht ‘Maak online zetten filmpjes slachtoffers strafbaar’ verscheen eerst op Sittard-Geleen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.