Laatste pakket maatregelen voor landelijke lockdown

Foto: Pixabay

Hier lees je welke maatregelen er mogelijk genomen gaan worden. Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Vooralsnog wordt weer een termijn van twee weken aangehouden.

Laatste beperkingen?

Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel. De nieuwe maatregelen worden nog bijgeschaafd, maar in grote lijnen zijn ze bekend en is het beleid gericht op zo min mogelijk verplaatsingen van mensen. Nederland gaat waarschijnlijk de laatste fase voor een algehele lockdown in.

Scholen open

Scholen blijven geopend. Zowel in het basisonderwijs als middelbaar onderwijs hoeven de deuren niet gesloten te worden. Dat de scholen open blijven heeft vooral te maken met te verwachte leerachterstand die leerlingen bij een sluiting gaan oplopen.

Horeca helemaal dicht?

Eet- en drinkgelegenheden moeten op zijn minst rekening houden met verdere inperking van hun openingstijden, en moeten mogelijk zelfs helemaal dicht. In winkels mag mogelijk na acht uur ’s avonds geen alcohol meer worden verkocht.

Thuis werken

Het kabinet zal er nog eens op hameren dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Het gebruik van het openbaar vervoer voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt naar verwachting nog verder ontmoedigd. Volwassenen mogen mogelijk tijdelijk niet sporten in teamverband.

Samen zijn

Wat geldt voor thuis werken, geldt ook voor samenkomsten. Kom alleen samen als dat nodig is en dan geldt er een maximaal aantal van 4 personen. Dit gold al voor binnen, maar geldt straks ook voor buiten. Dus ook als er buiten gesport wordt.

Minder verplaatsingen

Met de beperkingen, die door premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge in een persconferentie worden bekendgemaakt, wil het kabinet bereiken dat mensen zich minder gaan verplaatsen en minder bij elkaar komen. Twee weken geleden werden al extra maatregelen getroffen, maar het aantal dagelijkse besmettingen is sindsdien hard blijven oplopen.

Sporten?

Zo worden ook mogelijk contactsporten van amateurs in teamverband boven de 18 jaar tijdelijk niet meer toegestaan. Ook bestaat de kans dat het reizen met het openbaar vervoer verder wordt ontmoedigd. Mensen zouden alleen noodzakelijke reizen mogen maken. Sportscholen mogen ook open blijven.

Finetunen

Bronnen zijn voorzichtig, omdat er tot morgenavond nog allerlei overleg plaatsvindt. Dan maken premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge de maatregelen bekend. Er is nog geen klap op gegeven en er kan nog van alles veranderen, zeggen ingewijden. Rutte had vrijdag al gezegd dat het doel voornamelijk is om mensen elkaar minder te laten treffen. Als er minder contacten zijn, is de kans op verspreiding van het coronavirus ook minder groot. De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen met Covid-19 fors op.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.