Apeldoorn krijgt Technohub Inclusieve Technologie om leren makkelijk te maken

Foto: Pixabay

Bedrijven, technologiepartijen, kennisinstellingen en sociaal werkbedrijf Lucrato starten in Apeldoorn de Technohub Inclusieve Technologie. Doel van de hub is om leren makkelijk te maken door nieuwe technologie in te zetten. Zo kunnen meer mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk.

Apeldoorn en metalektro

Het accent ligt op werk in de metalektro, waar veel behoefte is aan gekwalificeerde medewerkers. Die sector wil graag onderzoeken hoe de inzet van technologie huidige werknemers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking nog beter kan ondersteunen.

Sommige mensen met een arbeidsbeperking komen niet aan het werk of dreigen juist hun baan te verliezen doordat zij niet meer mee kunnen komen. Met slimme inzet van technologie kunnen zij zich toch blijven ontwikkelen. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met het onthouden van opdrachten, dan kan een zogenoemd Operator Support Systeem instructies projecteren op de werkplek als oplossing. Deze technologie leidt medewerkers stap voor stap door het werkproces en borgt de kwaliteit. Een ander voorbeeld is de inzet van exoskeletten die ondersteuning bieden aan mensen met fysieke klachten.

Fysieke locatie

De inclusieve Technohub krijgt mogelijk een fysieke locatie op het ‘NewTechPark’ in Apeldoorn. Daar kunnen bedrijven, kennisinstellingen en technologieleveranciers nieuwe toepassingen ontwikkelen. De eindgebruikers worden hierbij nauw betrokken.

Daarnaast biedt de Technohub een trainingslocatie voor (toekomstige) werknemers in de metalektro. Leerlingen, zij-instromers, statushouders en werknemers experimenteren daar met de technologische oplossingen en leren daarmee werken. De ervaringen worden gedeeld met andere bedrijven, sectoren, onderwijsinstellingen en arbeidsmarktregio’s.

Brede samenwerking

De Technohub Inclusieve Technologie is een initiatief van de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT). Dit is een kennisplatform op het gebied van inclusie en technologie, met focus op inzet van technologie voor mensen met een beperking.

De Apeldoornse bedrijven en organisaties VDL Weweler, advies- en ingenieursbureau AKOS, Aventus en sociaal werkbedrijf Lucrato nemen deel aan de Technohub. De aankomende maanden worden gebruikt voor de verdere voorbereidingen van de Technohub. In de loop van 2021 moet de fysieke plek haar deuren openen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen