Goedemorgen, het is vandaag zaterdag 26 december

Foto: Pixabay

Door Sam Fish – Tweede Kerstdag. De dag waarop veel gezinnen gezellig naar de woonboulevard gaat om rond te neuzen. Dat zit er niet in dit jaar.

Nederlanders gek op de tweede feestdag

Niet elk land viert Tweede Kerstdag. Het Verenigd Koninkrijk heeft Boxing Day. Traditioneel werd op deze dag de kerstkist (box) geopend. In de kerstkist konden mensen een cadeautje voor de armen stoppen. En in Nederland houden we gewoon van een tweede feestdag. Denk bijvoorbeeld aan Pasen en Pinksteren. Ons hoor je in ieder geval niet klagen, het is een extra dagje vrij, ook al valt het dit jaar op zaterdag. Maar struinen door de woonwinkels gaat het dit jaar dus niet worden. Daarom zijn we benieuwd hoe jij Tweede Kerstdag spendeert. Laat het ons weten!

Weerbericht

Vanochtend trekken wolkenvelden over het land, maar in het zuiden, midden en oosten is ook ruimte voor de zon. In Zuid-Limburg kan het een tijdlang zelfs flink zonnig zijn. In het uiterste westen en noordwesten neemt in de loop van de ochtend de kans op wat lichte regen toe. Elders verloopt de ochtend droog.

Vanmiddag raakt het in het hele land bewolkt en kan af en toe wat regen vallen. De meeste regen is voor de kustprovincies. De temperatuur loopt gedurende de dag steeds verder op en de maxima worden pas in de avond bereikt. Halverwege de middag is het 4 graden in het oosten en zuidoosten tot 7 in het noordwesten. De stevige wind maakt het waterkoud. De zuidwester is matig tot vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig tot hard.

Vanavond en in de nacht naar zondag neemt de wind steeds verder in kracht toe en wordt het ronduit onstuimig. Langs de westkust komt een stormachtige wind te staan (windkracht 8) en aan de noordwestkust en op de westelijke Wadden is kans op storm (windkracht 9). Daarbij is kans op zware windstoten tot 100 km/uur. In het binnenland kan de wind aan het eind van de nacht uithalen naar 70-80 km/uur.

Het waait niet alleen hard. Het wordt namelijk ook een natte nacht met vooral in het westen en noorden flink wat regen. De minima komen uit op 3 graden in het zuidoosten tot 7 in het noordwesten.

Bron: Weeronline.nl

Thema van de dag

Maar het is niet alleen Tweede Kerstdag. Zoals gezegd is het ook boxing day, de dag van de zuurstok en de dag van de bedankbriefjes. Mocht je je dus vervelend, dan weet je wat je kunt doen. Maar het is in Amerika ook de dag van het zeuren en klagen. Normaal gesproken houd je de meeste dingen wel voor je, maar vandaag mag je zeuren en klagen tot je een ons weegt. Wees alleen wel lief voor de mensen om je heen. Het is tenslotte nog steeds kerst.

En op deze dag in 1963 brachten The Beatles hun eerste singel uit. Dat was ‘I want to hold your hand’. En op deze dag in 1991 viel de Sovjet Unie uit elkaar.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332