Crowdfunding natuurlijk Zonnepark Klarenbeek bijna volgeschreven

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Investeren in zonne-energie is investeren in een duurzame toekomst. Bij Zonnepark is de crowdfunding bijna volgeschreven.

Crowdfunding natuurlijk Zonnepark Klarenbeek

Met Zonnepark Klarenbeek maken Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn (deA) en EnergieRijk Voorst (ERV) deze aantrekkelijke belegging bereikbaar voor iedereen. De betaalbare ZonDelen leveren een prima rendement op. Maar er is meer. Deelnemers aan deze crowdfunding weten zeker dat ze samen zorgen voor een schoner milieu en een rijker natuurgebied rond het zonnepark aan de Broekstraat. Bovendien steunen ze lokale groene initiatieven. Meedoen? De inschrijving startte op 15 mei en is bijna volgeschreven.

6600 huishoudens

De beide energiecoöperaties zijn voor de helft eigenaar van Zonnepark Klarenbeek dat is ontwikkeld door ProWind. Het park is naar verwachting in oktober klaar. Het is 20 hectare groot en bestaat uit ruim 40.000 zonnepanelen die jaarlijks zorgen voor voldoende stroom voor zo’n 6.600 huishoudens. Dat betekent 7800 ton minder aan C02-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met 52 miljoen kilometers rijden in een benzineauto.

Meer biodiversiteit

Zonnepark Klarenbeek betekent ook een flinke boost voor de natuur in het gebied. In overleg met de omwonenden is een groen plan tot stand gekomen dat is uitgewerkt door een landschapsarchitect, Evelien de Mey. “Het was landbouwgrond, veel van hetzelfde, en het wordt nu een stuk gevarieerder”, vertelt ze. “De biodiversiteit verbetert. Zo’n groene impuls, dat geeft mij een goed gevoel. Daar doe ik het voor.” De aanleg van bosplantsoen, bomen en poelen zorgt voor voedsel, rust en ruimte voor dieren, insecten en heel veel plantensoorten.

ZonDelen

Vanwege de grootte van het project werken deA en ERV samen. In de crowdfunding geven de energiecoöperaties ZonDelen uit van 250 euro met een looptijd van 15 jaar en een rendement van 3,5%. “Wij verwachten dat er in Klarenbeek, Apeldoorn en omgeving veel mensen zijn die de waarde van dit nieuwe type energieopwek zien en erin willen investeren”, aldus Michiel Roemer van deA. “Als energiecoöperatie doen wij alleen mee als er in een zonnepark rekening wordt gehouden met omwonenden, de omgeving en de natuur. Ook moet het financieel natuurlijk uit kunnen. Zonnepark Klarenbeek voldoet daaraan.”

Inschrijven

Meedoen met de crowdfunding kan via de website www.zonneparkklarenbeek.nl. Op 19 mei en 2 juni is er een informatiewebinar. Daar is meer uitleg en kunnen vragen worden gesteld.

deA

deA is de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn. Samen maken we Apeldoorn duurzamer. Dit doen we door ontmoeting, inspiratie, het uitvoeren van duurzame projecten en het leveren van groene energie uit Apeldoorn. deA werkt zonder winstoogmerk. De inkomsten worden besteed aan nieuwe lokale duurzame projecten waar in veel gevallen ook de inwoners, scholen en organisaties kunnen participeren.

ERV

EnergieRijk Voorst is een energiecoöperatie in de gemeente Voorst. In 2012 opgericht door geïnspireerde burgers. Als coöperatie willen we energie besparen, energie zelf opwekken en onafhankelijk zijn van de grote energieleveranciers.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.