Apeldoorn haakt aan bij landelijke proef voor huisvesten grote gezinnen statushouders

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De gezinnen waar het om gaat, wonen nu nog verdeeld en verspreid over verschillende locaties. Huurhuizen uit de vrije sector in de vrije sector worden beschikbaar gesteld om de gezinnen te herenigen.

Apeldoorn doet mee aan proef huisvesten statushouders

Den Haag trekt de portemonnee om gemeenten te helpen aan hun huisvestingsverplichting te kunnen voldoen. Vooral voor grote gezinnen van 8 personen of meer is huisvesting een groot probleem. Asielzoekers die al geruime tijd in Nederland in een asielzoekerscentrum verblijven, moet door gemeenten en woningcorporaties een woning worden aangeboden. Dat is een vanuit de overheid geregelde wet. In de genoemde proef springt het ministerie Apeldoorn bij. Voor ieder groot vluchtelingengezin dat voor 1 januari samen in een woning kan wonen, krijgt de gemeente €32500.

Oplossingen

Samen met woningcorporaties keek Apeldoorn al eerder naar andere mogelijkheden voor deze doelgroep. Woningen die te betalen zijn, zijn niet makkelijk te vinden. Daarom was er de mogelijkheid om de gezinnen twee huizen aan te bieden. Dit blijkt niet te realiseren. Een andere optie is het verlagen van de huurlasten van duurdere woningen. Als deze onder grens van de huurtoeslag komt, hoeven vluchtelingengezinnen zich geen zorgen te maken over voldoende inkomen. Daarnaast moeten van een of twee zolderkamers in zo’n vrije sectorwoning meer kamers gemaakt worden. Van een bergzolder naar een leefzolder. De kosten worden gedragen door woningcorporatie en de gemeente.

Nodig

Dat het nodig is voor de doorstroming vanuit azc’s, blijkt wel. In Apeldoorn zijn er 8 verzoeken voor de huisvesting van grote gezinnen. Daarvan is er voor twee een financiële toezegging. De vrije sector-woningen dragen ook bij aan een gunstige spreiding door de gemeente. De duurdere huurwoningen die hier voor in aanmerking komen, staan niet is ‘zorgwijken’.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.