Coronapas toch niet verplicht bij sportparken

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. De coronapas is niet nodig bij de poort van een sportpark.

Tegen advies in

Het kabinet wilde dat vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Mensen die naar binnen willen voor bijvoorbeeld een toiletbezoek, zullen wel nog een QR-code moeten tonen. De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening “met name daar waar het binnensport betreft”. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat “we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico’s veel minder zijn dan bij binnensport”.

Kritiek door heel het land

Van links tot rechts klonk kritiek op het voornemen, dat zou gelden voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat zou betekenen dat ouders die hun kind willen zien sporten, een CTB moeten kunnen tonen. Rutte hield aan het begin van het debat nog aan het plan vast, maar ging uiteindelijk overstag. Hij benadrukte dat gebruik van de kleedkamer, een toilet, of de kantine, alleen zal kunnen met een QR-code.

Moeilijk controleren

De Kamer stond niet alleen in zijn kritiek op de voorgestelde maatregel. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei woensdag al dat het moeilijk zou zijn om te controleren. “Bij een theater is een coronatoegangsbewijs technisch goed te regelen”, hield Bruls het parlement voor. “Je hebt een ingang en daar zet je iemand neer. Bij binnenactiviteiten kun je het ook goed toepassen. Maar buiten wordt het lastiger. Niet elk sportpark is afgesloten. Bij een sportterrein lopen jong en oud door elkaar, dat is voor een vrijwilligersorganisatie lastig te controleren. Dat kunnen wij niet repareren door er boa’s of godbetert politie op af te sturen.”

Lokaal op meer plekken

Verder bleek gisteren dat het kabinet overweegt de coronapas in sommige regio’s op meer plekken te vragen in bijvoorbeeld niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen. Het gaat dan om regio’s met veel besmettingen, waar relatief weinig mensen gevaccineerd zijn en relatief veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen. De komende anderhalve week bespreekt het kabinet of er bovenop de dinsdag aangekondigde maatregelen nog een verdere aanscherping van de regels komt. Op 12 november is er een nieuwe persconferentie.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.