Inbraakcijfers dalen, maar een inbraak blijft grote impact houden

Foto: ©NIPW

44% van de inbraakslachtoffers zou de inbreker wel eens een flink pak rammel willen geven. Bovendien vindt een op de drie dat de daders een stevige celstraf zouden moeten krijgen en een schadevergoeding (36,6%) zouden moeten betalen.

19 maanden celstraf

Uit recent onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie blijkt dat de gevoelens van inbraakslachtoffers door de jaren heen niet veel zijn veranderd.*) In 2014 vond drie van de tien (28%) dat een flinke gevangenisstraf gepast zou zijn voor degene die in hun huis had ingebroken. Ook in 2021 geven de respondenten aan dat een gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Ze zien inbrekers het liefst 19 maanden achter de tralies. Dat is fors langer dan de maximumstraf die in de regel voor het plegen van een inbraak door de rechter wordt opgelegd, namelijk tussen de 3 en 7 maanden. Ook vindt ruim 36% van de slachtoffers dat een inbreker moet worden verplicht tot het betalen van een schadevergoe­ding.

Een inbraak heeft grote gevolgen

Het blijkt steeds weer dat een inbraak grote impact heeft op slachtoffers. Ze slapen slechter, zijn angstig in hun eigen huis en gaan soms zelfs verhuizen. Het maakt blijkbaar niets uit dat de verzekering vaak grotendeels de financiële gevolgen voor zijn rekening neemt. Het zijn juist die emotionele gevolgen waardoor het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt over ‘High Impact Crimes’ als het over inbraken gaat. Daarom blijft de Stichting Nationale Inbraakpreventie hiervoor aandacht vragen en goede voorlichting geven over preventie. Coen Staal, voorzitter van de Stichting: “We gaan daarmee door tot het aantal inbraken is gedaald tot nul.”

Inbraakpreventie blijft belangrijk

Nu de coronamaatregelen worden afgebouwd en mensen weer naar kantoor en school gaan, is de verwachting dat het aantal inbraken weer gaat toenemen. Staal hierover: “Wij roepen mensen al jaren op om aan inbraakpreventie te doen, want preventieve beveiliging is belangrijk. Je kunt eenvoudig een inbraakpreventiecheck doen op de website http://www.inbraakmislukt.nl. Zorg voor veiliger sloten en goede verlichting. Overweeg een alarm­systeem of een beveiligingscamera aan te schaffen. Het hoeft niet allemaal in één keer. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van je verouderde deurbeslag door modern beslag met cilindertrek­beveiliging. Door elke keer iets aan te pakken zorg je voor een telkens betere veiligheid van je eigen woning.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen