Toeloop op schuldhulp door verhoogde energienota

Foto: Pixabay

De 40 grote en middelgrote steden krijgen steeds meer signalen van inwoners die hun verhoogde energienota niet kunnen betalen.

Toeloop op schuldhulp

Daardoor zou een toeloop op de schuldhulpverlening kunnen ontstaan en dat gaan de gemeenten voelen in hun portemonnee. Dit zal ook doorwerken in kleinere steden en gemeenten. Volgens wethouder Rob de Geest van Deventer, voorzitter van de themagroep Armoede en Schulden van de G40 ‘lijken de voorgenomen Rijksmaatregelen onvoldoende’. Volgens hem is meer nodig dan een tijdelijke regeling of een eenmalige compensatie. ‘Signalen die we krijgen van zowel inwoners als ketenpartners zijn steeds vaker schrijnend en voorbodes van dreigende schuldenproblematiek,’ schrijft hij aan Schouten. In de brief stelt De Geest dat het CBS op basis van een gemiddeld verbruik uitgaat van een stijging van gemiddeld 1700 euro op jaarbasis, bijna een verdubbeling van de eerdere energielasten.

Óf huur, óf energie

Hij rekent voor dat met de 400 euro aan belastingcompensatie en de eenmalige compensatie voor lage inkomens van 200 euro er nog altijd een verwachte gemiddelde stijging resteert van 1100 euro. Inwoners met een laag inkomen kunnen die stijging niet opvangen, aldus de G40. Zij worden voor de keuze gesteld: óf de huur betalen, óf de energienota. Maatregelen voor verduurzaming kosten tijd en lossen de situatie nu niet op. Daarnaast wordt gesteld dat bijvoorbeeld gemeentelijke energiecompensatie via de bijstand veel tijd aan organisatie kost en grote financiële gevolgen voor de gemeenten heeft. ‘Daarom onze dringende oproep om met ons het gesprek aan te gaan hoe we deze problematiek in gezamenlijkheid kunnen aanpakken,’ aldus De Geest.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen