Van der Wal: ik luister naar boerenprotest, maar de doelen staan

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Foto: ©Rijksoverheid

Stikstofminister Christianne van der Wal zegt te zullen luisteren naar de boeren die op 22 juni naar Den Haag komen om te protesteren tegen haar beleid. “Ik sta altijd open voor goede ideeën”, aldus de bewindsvrouw in WNL op Zondag. “Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030.”

Geen keuze

Van der Wal herhaalde in het NPO-programma dat ze “geen keuze” heeft omdat Nederland de natuur moet beschermen tegen te hoge stikstofuitstoot. “Dat glaasje drinkwater dat we uit de kraan tappen, als of het normaal is. Maar die waterkwaliteit staat echt onder druk. De schone lucht die we inademen, het staat echt onder druk. Maar ook de biodiversiteit, gewoon de bloemetjes en bijtjes, het staat onder druk. De bloem en bijtjes die we nodig hebben voor onze voedselproductie. Daar moeten we niet lichtzinnig over doen.”

Per regio

De minister zegt het komende jaar te gebruiken om te bekijken hoe de uitstoot per gebied precies teruggedrongen moet worden. Ze belooft ook oog te hebben voor innovaties die boeren kunnen gebruiken, en zo goed mogelijk te voorkomen dat boeren gedwongen moeten worden te stoppen terwijl ze dat niet willen. Ook zegt ze het “super, super belangrijk” te vinden dat het stikstofbeleid er niet toe leidt dat de manier van leven op het platteland ontwricht raakt.

Strenger

Dat er nu strenger beleid nodig is om de natuur te beschermen, ziet Van der Wal als achterstallig onderhoud. “Nederland heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Dat hadden we twintig jaar geleden al moeten doen.” De zaak moet nu volgens haar eerst “op orde” gebracht worden. Het bericht Van der Wal: ik luister naar boerenprotest, maar de doelen staan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen