Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dat betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun een deel van de energierekening gedurende de zes maanden na hun aanvraag op noodfondsenergie.nl. De uitbetaling gaat via de energieleverancier.

Noodfonds opgestart

De energieleveranciers Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Greenchoice, Innova, Pure Energie, Vattenfall, Vrij op Naam en de Rijksoverheid hebben voor dit jaar steun toegezegd aan het fonds met een totale bijdrage van 60 miljoen euro. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als de energierekening meer dan acht of tien van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening via het energiebedrijf. Het maakt niet uit welke leverancier het huishouden heeft. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking.

Grote interesse

De initiatiefnemers hebben Lodewijk Asscher gevraagd om ook dit jaar op te treden als vertegenwoordiger van het Noodfonds. “De stress van energie armoede raakt veel mensen. Wij willen met het Noodfonds mensen meer financiële ademruimte bieden. De behoefte daaraan is ook in 2024 heel groot: meer dan 30.000 mensen hebben voorafgaand aan de heropening via de site laten weten interesse te hebben”, aldus Asscher.  In 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen en werd totaal 43,7 miljoen euro uitgekeerd.

Wie krijgt steun?

Huishoudens kunnen een check doen op de site van het Noodfonds om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • De energierekening is voor mensen tot 130 procent van het sociaal minimum hoger dan acht procent van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200 procent van het sociaal minimum hoger dan tien procent.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze percentages uit.
  • Familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen.

Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen