Nog snel vóór 2026 een nieuwe cv-ketel: is dat verstandig?

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, die vanaf 2026 verplicht is, laten veel huishoudens nog snel een nieuwe cv-ketel installeren, zo berichtte RTL Nieuws onlangs.

Cv-ketel duurder uit

Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende 15 jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp. Niet geheel verrassend gaat de vermogende gemeente Blaricum aan kop met elektrisch verwarmen. Slimster komt daarom met drie tips om de investering in een warmtepomp ook zonder spaargeld mogelijk te maken. Uit het onderzoek van Slimster blijkt dat je – na aftrek van subsidie – initieel 6750 euro meer kwijt bent aan een warmtepomp dan aan een nieuwe cv-ketel. Daar staat een jaarlijkse besparing van 692 euro op de energiekosten tegenover.

Toename energiebelasting

Slimster verwachte bovendien dat de energiebelasting op gas de komende jaren verder zal toenemen, terwijl de belasting op elektra zal worden teruggeschroefd. In een scenario waarbij de gasbelasting (nu 70 cent) jaarlijks met 5 cent afneemt en de stroombelasting (nu 13 cent) tot aan 2030 elk jaar met 2 cent daalt, bespaart een warmtepomp nog eens ruim 6200 euro extra over de gehele levensduur van 15 jaar. Alle berekeningen zijn te lezen in het onderzoek van Slimster.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen