Laatste week van de lente: Nattigheid blijft de bovenhand houden

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De laatste week van de meteorologische lente is aangebroken en helaas blijft de nattigheid de boventoon voeren. Het weer in de afgelopen weken is bijzonder nat geweest en ook deze laatste week van het voorjaar zullen we dagelijks te maken krijgen met neerslag.

Nattigheid in het hele land

Met uitzondering van de noordelijke provincies is het deze maand al bijzonder nat geweest. In delen van Brabant en Limburg zijn zelfs al neerslagsommen van 175 tot 200 millimeter geregistreerd! Mei 2024 zal daarom de boeken ingaan als een van de natste meimaanden sinds de start van de metingen in 1906. Omdat ook april zeer nat was, kunnen we nu al stellen dat deze lente in de top 3 van natste lentes komt. Het record wordt nog steeds gehouden door de lente van 1983, de natste lente ooit gemeten.

Deze week nog vaak nat

De laatste meiweek zal niet volledig verregenen, maar dagelijks moeten we rekening houden met neerslag. Regionaal zullen er verschillen zijn, maar over het algemeen krijgen de meeste regenmeters nog wel 30 tot 60 millimeter te verwerken. Lokaal kan dat zelfs meer worden door buien die vaak onverwacht en intens zijn. Vooral zondagmiddag en -avond zorgden forse regen- en onweersbuien lokaal voor veel hemelwater. Het onbestendige weer wordt veroorzaakt door een onrustige atmosfeer, waar stabiliteit ver te zoeken is en buien zich voornamelijk in de middag ontwikkelen.

Slakken

Het natte en vaak zachte weer is ideaal voor slakken, wat voor overlast in tuinen zorgt. Veel mensen merken momenteel een toename in het aantal slakken. De wind waait deze week vaak uit zuidwestelijke richtingen en de temperatuur ligt dagelijks tussen de 17 en 20 graden, wat vrij normaal is voor eind mei. De nachttemperaturen schommelen rond de 10 graden, eveneens gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Woensdag meeste regen

Hoewel het een wisselvallige week wordt, zijn er ook zonnige momenten te verwachten. Woensdag heeft de zon echter de grootste moeite om door te breken. Er is dan veel bewolking en een intens regengebied trekt over het land. Gelukkig breekt donderdag en vrijdag de zon vaker door, maar er zijn ook dan talrijke buien te verwachten. Zaterdag begint de meteorologische zomer en er zijn signalen dat de nattigheid zal afnemen. De temperatuur zou in de eerste week van juni geleidelijk omhoog gaan. Hopelijk gaat de zomer dan een ander weerbeeld laten zien.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen