Eikenprocessierups: Een plaag in onze buurt

mei 22 , 8:40 Nieuws
ontwerp zonder titel 36
In de zomermaanden zorgt de eikenprocessierups voor veel overlast in onze buurt. Deze kleine rups met zijn lange witte haren is niet alleen een plaag voor de eikenbomen, maar ook voor mensen en dieren. De brandharen van de rups kunnen namelijk voor vervelende klachten zorgen. In dit artikel lees je wat de eikenprocessierups is, wat de gevolgen zijn en hoe je jezelf kunt beschermen.

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze rups komt vooral voor in de maanden mei tot en met juli en leeft in groepen op eikenbomen. De naam 'processierups' komt van het feit dat ze in lange rijen, zoals in een processie, over de boomstammen en takken lopen. De rups heeft duizenden brandharen die makkelijk loslaten en door de wind verspreid worden. Deze haren kunnen bij mensen en dieren ernstige irritaties veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, oogklachten en ademhalingsproblemen. Vooral kinderen en huisdieren zijn kwetsbaar, omdat ze vaker buiten spelen of rondlopen waar de rupsen actief zijn.

Gevolgen voor mens en dier

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen voor veel ongemak zorgen. Bij contact met de huid ontstaan er vaak rode bultjes en hevige jeuk. Het kan zelfs lijken op een allergische reactie. Als de haren in de ogen komen, kunnen ze ontstekingen veroorzaken en zelfs het hoornvlies beschadigen. Ademhaling van de haren kan leiden tot keelontsteking, hoesten en astmatische reacties. Voor dieren, met name honden en paarden, kunnen de haren ook zeer gevaarlijk zijn. Ze kunnen in de bek of neus terechtkomen en daar voor ernstige zwellingen en ademhalingsproblemen zorgen. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op plekken waar de rups voorkomt en contact te vermijden.

Bescherming en bestrijding

Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen de eikenprocessierups. Allereerst is het verstandig om gebieden met eikenbomen in de maanden mei tot juli zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch in zo’n gebied moet zijn, draag dan bedekkende kleding en een zonnebril om je ogen te beschermen. Na een wandeling is het goed om direct te douchen en je kleding te wassen om eventuele haren te verwijderen. Gemeenten en instanties werken hard aan de bestrijding van de rups. Dit doen ze door nesten weg te zuigen of te verbranden en door natuurlijke vijanden van de rups, zoals bepaalde vogels en insecten, te stimuleren. Ook wordt er soms gebruikgemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen die de rupsen doden zonder schadelijk te zijn voor andere dieren en planten.

Op de hoogte blijven

Het is duidelijk dat de eikenprocessierups een groot probleem kan vormen voor mens en dier. Door jezelf goed te informeren en de juiste maatregelen te nemen, kun je de kans op klachten aanzienlijk verkleinen. Blijf op de hoogte van de bestrijdingsacties in jouw buurt en wees extra voorzichtig tijdens de zomermaanden. Samen kunnen we de overlast van de eikenprocessierups verminderen en onze leefomgeving weer een stukje veiliger maken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws
toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws
. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.